Diyarbakır'da çiftçilik yapan Mehmet Sait Akyıldız, daha önce mısır ve pamuk üretimi yaptığı kıraç arazisinde ürün değiştirdi gelirini arttırdı. Kıraç alanda badem bahçesi oluşturan Akyıldız’ın gelirindeki artış yaklaşık 4 kat oldu. Diyarbakırlı üretici istihdama da katkı sağlıyor.
Mehmet Sait Akyıldız… Diyarbakır Bismil’de 2016’ya kadar mısır ve pamuk üretimi yapıyordu.
Arazinin kıraç olması ve sulama maliyetinin yüksek olmasından dolayı ekonomik olarak getiri elde edemeyen Akyıldız, yaptığı araştırmalarda ailesiyle aldığı karar doğrultusunda tarlayı badem bahçesine dönüştürdü.
Birçok tarımsal ürünün bölgede denenmesinde öncülük ettiklerini ifade eden Akyıldız, bundan dolayı da çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Badem bahçesine dönüştürdüğü arazisi hakkında bilgi veren Akyıldız, "Tabi bu bölgeye pamuk da ektim ama çok da verimli değildi. Dicle Nehri'nden yaklaşık 3000 metre uzak ve rakım olarak da yüksek. Buraya suyu çıkarmak da problem oluyordu. Onu başarıp suyu çıkardık fakat arazinin yapısı itibariyle pamuk ekmeye çok müsait bir yer değil." dedi.
Sürekli yeni ürünler denemenin peşinde koştuğunu ve bu yönde araştırmalar yaptığını aktaran Akyıldız, şöyle konuştu: "Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bademin getirisini ve ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlayacağını öğrendik. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. İlimin ve bilimin ışığında her şeyin başarılabileceğine inanıyorum. Ailece buna karar verdik. Badem fidesi dikimine 300 dekarla başladık. Tabi bunun miktarını artırdık. Bademde 450 dekara çıkardık. 200 dekarı da fıstık bahçesi yaptık. Bademin getirisi oldukça yüksek. Bunu buğday ve arpa ile kıyaslayamazsınız. Diğer ekonomik değeri yüksek pamuk ve mısırla kıyasladığınız zaman bile yaklaşık 4 kat fark ediyor. Bahçemizde yaklaşık 17 bin ağacımız var. Yaklaşık 11 binini bu yıl hasat edeceğiz.".
Kurduğu bahçeyle istihdam kapısı da açtıklarını dile getiren Akyıldız, "Sadece yetişkin ağaçlar için verdiğimiz yevmiye yaklaşık 2 bin adet. Bu da apayrı bir mutluluk kaynağı. Yen bir sektör yaratıyorsunuz, dolayısıyla o sektörün gerekliliği doğrultusunda yeni istihdamlar oluşuyor. Bu yıl şunu fark ettik çalışmak için batı illerine, Karadeniz'e giden çalışanlar gitmediler, bu bahçede çalıştılar.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere tarımsal faaliyet noktasında tavsiyelerde bulunun Akyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni ürünlere yönelsinler hiç korkmasınlar. Teknoloji geliştikçe bilimin ışığında yeni ürünler ortaya çıkıyor. Özellikle kıraç diye tabir ettiğimiz araziler kesinlikle bahçeye dönüştürülmeli, badem veya fıstık fark etmiyor. Çiftçi kardeşlerime tavsiyem fidan seçimini çok iyi yapsınlar mümkün olduğunca da 'mavi sertifikalı' dediğimiz fidanları tercih etsinler. Klonlama yöntemiyle laboratuvar ortamında geliştirilen fidanların getirisi çok yüksek, çabuk adapte olabiliyorlar, kayıpları da neredeyse sıfıra yakın.".
Diyarbakır
kıraç
badem
dikim