Niğdeli genç girişimci Gökhan Tuğrul Avrupa’da gördüğü çiftliklerden esinlenerek memleketinde de benzer standartlarda çiftlik kurdu.
Niğde’de yaşayan Gökhan Tuğrul, inşaat mühendisliği okumak için 2016 yılında Macaristan'a gitti. Eğitimi süresince ziyaret ettiği modern çiftliklerden etkilenen genç girişimci memleketinde işletme kurmaya karar verdi.
Ülkesine döndüğünde bir milyon 200 bin lirası hibe olmak üzere 7,5 milyon liraya genomik damızlık düve ve süt çiftliği kuran Tuğrul, modern hayvancılık yapmaya başladı.
Çiftlikte hayvanlara her an müdahale edebilecek sağlık ekibinin hazır bulunduğunu aktaran Tuğrul, hayvanın günlük ihtiyacı olan tüketimin özel belirlendiğini, yonca, arpa, buğday, mısır silajı gibi kaba yemi kendilerinin ürettiğini ifade etti. "Almanya'dan 100 yıllık hayvan kütüklerinin tutularak annesinin doğurganlık durumu, onun annesinin süt verimi durumu, yaşam süreleri gibi resmi verilere dayanarak hayvan getirdik.
İşletmemizde şu an 198 genomik hayvan mevcut. Bunun yanında hastalıklardan arilik belgesine başvurduk. İşletmemizi Avrupa standartlarında yaptık. Arilik sertifikasının ilk aşamasını geçtik, ikinci aşamasındayız. Ortalama 100 baş sağılır hayvanımız var. Günlük 3 bin 300 - 3 bin 500 litre süt verimimiz var." dedi.
Tuğrul, hayvanların aşılarının ve bakımlarının düzenli yapıldığını, düve satışlarının yaklaşık 5 yıl sonra başlayacağını bildirdi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş da tesiste Niğde’nin en kaliteli sütünün üretildiğini söyledi.
Tesis, Niğde’nin ilk, Türkiye'nin ise ikinci genomik işletmesi ünvanına sahip. Tesis ayrıca yaklaşık 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 90 dekarlık bir alan içine kurulu.