Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörlüğünce 18 sözleşmenin imzalanması, 25 tesisin açılışı ve temel atma töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Ankara Valisi Ercan Topaca'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe alan girişimciler için imza töreni gerçekleştirildi. Törende 18 sözleşme imzalandı, 25 tesisin de temeli atıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörlüğünce 18 sözleşmenin imzalanması, 25 tesisin açılışı ve temel atma töreni; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Ankara Valisi Ercan Topaca'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gittiği her yerde Avrupa Birliğine (AB) Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) projelerini gördüğünü ve yatırımlara hayran kaldığını belirterek, "Diyorum ki 'Avrupa, bekle bakın Türkiye geliyor.' Almazsanız, bakın çok çok rahatsız olacaksınız." dedi.
Törende konuşan Fakıbaba, kırsal kalkınma deyince heyecanlandığını, bu yapılmadan illerin ve ülkenin kalkınmasının mümkün olmadığını söyledi.
Fakıbaba, tarım açısından bakıldığında Şanlıurfa'nın Madrid'den farklı olmadığına işaret ederek, Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) üyeliğinin sadece Türkiye açısından değil, Avrupa ülkeleri açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.
AB'de Türkiye'yi destekleyen ülkeler olduğunu ifade eden Fakıbaba, "AB bizim üyeliğimizi kaybettiği zaman, nasıl bir ülkenin üyeliğini kaybettiğinin farkına varacak. Gittiğim her yerde IPARD projelerini görüyorum ve hayran kalıyorum, diyorum ki 'Avrupa, bekle bakın Türkiye geliyor. Almazsanız bakın çok çok rahatsız olacaksınız.' Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu sonunda anlayacaklar." diye konuştu.
Fakıbaba, Türkiye'nin yıldızı parlayan, durdurulamayacak bir ülke olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Ne olursa olsun, ister FETÖ'sü, PKK'sı, DHKP-C'si, PYD'si, DEAŞ'ı olsun vız gelir tırıs gider. Biz doğusu, güneydoğusuyla kuzeyi, güneyiyle birlikte Türkiye'yiz. Tarım sadece çiftçi kardeşlerimiz için bir ekonomik kaynak değildir. Tarım bir kültürdür, hobidir, zevktir, spordur ve heyecandır. Tarımdan zarar eden ertesi yıl der ki 'Belki ben seneye bundan kar edeceğim.' Bugün 18 proje sahipleri yatırım çeklerini alacak. Yüzde 99'unun çok başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü Türk insanının isterse yapamayacağı hiçbir şey yok. Hiç bakmayın dedikodulara, 'Et fiyatları şöyle oldu, tarımda şöyleyiz.' falan diyenlere inanmayın. Türkiye iyi yolda."
Ankara'da 100 milyon liralık yatırım
TKDK Başkanı Hakan Kalender de kurumun Ankara'da sağladığı hibelerle kırsal alanda üretime geçen 25 yatırımla ilgili 18 projenin sözleşmesinin imzalandığını belirterek, bu projelere 47 milyon liralık hibe sağladıklarını ve bu hibelerle Ankara'da 100 milyon liralık yatırım yapılacağını kaydetti.
IPARD II programının üçüncü çağrısının başvurularını aldıklarını anımsatan Kalender, proje değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals de AB'de olduğu gibi çiftçilerin Türkiye ekonomisi ve toplumunda çok önemli bir rol oynadığına dikkati çekerek, IPARD'ın Türkiye'de kırsal kalkınma programının desteklenmesi için hazırlanmış bir paket olduğunu söyledi.
IPARD projelerinin Türkiye'deki tarımsal gıda sektöründeki yatırımlar için standartlar belirlediğine işaret eden Vinals, bunun teknoloji yenileme ve transferine imkan sağladığını vurguladı.
Vinals, Türkiye'nin tarım sektörünün AB'deki rekabet gücünü artırmaya katkı verdiğini belirterek, "Programın başarısının tasarımından gelen bir güçten kaynaklandığına inanıyorum. Bu sayede en ücra noktalara desteklerin erişmesine imkân veriliyor. Programla kadın ve genç girişimciler de destekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, törende yaptığı konuşmada, Ankara'nın 12 milyon dekarlık tarım arazileriyle Türkiye'nin ikinci şehri olduğunu hatırlattı.
Jülide Sarıeroğlu "Tarım işçilerimizle ilgili geçmiş dönemde uygulama koyduğumuz Ek-5 ile ilgili önümüzdeki dönemlerde bazı düzeltmelerimiz hayata geçecek. Daha avantajlı ve daha tercih edilebilir bir hale getirilmesiyle ilgili olarak çabalarımızı sürdüreceğiz." dedi.
Uzun süredir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği projeler ve hibe programlarıyla ivme kazanan bir süreç yaşandığını belirten Sarıeroğlu, açılışı gerçekleştirilecek tesisler, yeni imzalanacak sözleşmeler ve yatırımlarla bu ivmenin daha da hızlanacağını ifade etti.
Türkiye'nin 7,4 oranında bir büyüme performansı gerçekleştirdiğini, bu büyüme performansının sadece sanayide ve hizmetler sektöründe yapılan atılımlarla değil tarımsal alanda, hayvancılıkkonusunda atılan adımlarla gerçekleştirildiğini aktaran Sarıeroğlu, "Bu büyümede işçimizin, çiftçimizin alın teri, işverenlerimizin azmi ve inancı var. Önümüzdeki dönemde de aynı performansı sürdürmek adına inşallah çalışmalarımızı devam ettireceğiz." dedi.
Toplam yatırım miktarı 55 milyon lira olan 18 tane projenin imzalanacağını, toplam yatırım miktarı 41 milyon lira olan 25 tesisin de açılışının yapılacağını anlatan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
"11 adet soğuk hava deposu, 8 adet süt üretim tesisi, 8 adet kanatlı et projesi, 7 adet besin projemiz, 5 adet kırsal faaliyetlerin çeşitlendirilmesi projesi, 3 adet yenilenebilir enerji projesi, 1 adet kırmızı et işleme ve parçalama projesi Ankaramız için önemli. Bugüne kadar yapılan bütün projeler sonucunda, 3 bin 500 istihdam sağlanmıştı. Bugün sözleşmelerini imzalayacağımız projelerle bu istihdam sayısı 4 bin 100'e çıkacak."
"Mesleki eğitim faaliyetlerimizde önceliklerimiz devam edecek"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla ortak projelerinin bulunduğunu da hatırlatan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
"Son 3 sene içerisinde toplam 3,5 milyon avroluk 5 projeyi ortak olarak yürütmüş durumdayız. Bu projeler sonucunda da 50 bin kişiye istihdam sağlamış ve yeni niteliklerle tarımsal faaliyetlerdeki iş gücümüzü donatmış durumdayız. 50 bin istihdamın 19 bini de kadınlardan oluşuyor. Önümüzdeki döneme ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalar sonucunda mesleki eğitim faaliyetlerimizde yine önceliklerimiz devam edecek. Hedefimiz gelecek sene itibarıyla 28 bin iş gücümüzü yine tarımsal alanlarda, yeni nitelikler, ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki eğitimle buluşmalarını sağlamak."
Oluşan istihdamlarda ve girişimcilikte kadınların ön plana çıkmasından da memnuniyet duyduğunu, Bakanlık olarak işin sosyal güvenlik boyutuyla da yakından ilgilendiklerini bildiren Sarıeroğlu, "2023'e kadar tarımsal alanda kayıtlı istihdamı yüzde 50 seviyesine ulaştırma hedefimiz söz konusu. Bu anlamda kayıt dışı konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.
"Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çalışmalar da sürüyor"
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü aktaran Bakan Sarıeroğlu, yakın zamanda bu konuda Polatlı'da örnek bir alanın açılışının yapılacağını, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu illerde bu projenin yaygınlaşmasını sağlayacaklarını ifade etti.
Türkiye'de 50 bin tarım işçisi, 713 bin tarım Bağ-Kur'lu, 75 bin tarım işçisi emeklisi, 687 bin tarım Bağ-Kur'lu emeklinin bulunduğunu belirten Sarıeroğlu, şunları söyledi:
"Sayın Başbakanımız tarafından hafta başında bir paketimiz açıklandı. Bu paketimizin çiftçilerimiz ve tarım işçilerimiz açısından da çok önemli ve yeni girişimcilerimiz açısından da yeni fırsatları ortaya koyduğunu ifade etmek istiyorum. Borcu olan tarım Bağ-Kur'lularının yeniden yapılandırma fırsatlarından faydalanması ve yeni bir sayfa açmasının imkânı ortaya konmuş olacak. Tarımişçilerimizle ilgili geçmiş dönemde uygulama koyduğumuz Ek-5 ile ilgili önümüzdeki dönemlerde bazı düzeltmelerimiz hayata geçecek. Daha avantajlı ve daha tercih edilebilir bir hale getirilmesiyle ilgili olarak çabalarımızı sürdüreceğiz. İlk defa girişimcilik faaliyetlerine başlayan genç kardeşlerimizin de bir yıl boyunca Bağ-Kur primlerinin SGK tarafından karşılanacak olması tarımsal faaliyetlerdeki girişimcilik faaliyetlerine pozitif etki edecektir diye inanıyoruz."
Ankara Valisi Ercan Topaca da Ankara'da IPARD 1 programı kapsamında 505 proje uygulandığını, bu projelere 280 milyon lira hibe yardımı yapıldığını belirtti.
Sürdürülebilir refah düzeyinin yakalanmasında tarımsal faaliyetlerin önem arz ettiğini anlatan Topaca, ülkenin her yerinde aynı refah düzeyinin yakalanmasını istediklerini vurguladı.
Topaca, hibe yardımlarının çiftçilerin, üreticilerin kapasitelerini artırdığı gibi ülkenin tarımsal alandaki güvenliğini ve dışa bağımlılığını da önemli oranda azaltacağına işaret etti.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde IPARD destekleriyle hayata geçirilecek Ar-Et Sanayi ve Ticaret AŞ'nin kırmızı et işleme ve parçalama tesisleri yatırımlarına ilişkin temel atma töreni canlı bağlantıyla gerçekleştirildi.
Öte yandan Fakıbaba ve Sarıeroğlu tarafından 18 proje sahibine sözleşmelerinin öngördüğü çekler takdim edildi.
TKDK
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Destekleme Kurumu
tarım
Ahmet Eşref Fakıbaba