Tarımda led uygulaması

23 June Friday, 2017
İzmir Ekonomi Üniversitesinde eğitim gören 2 öğrenci, LED teknolojisi sayesinde bitkilerin fotosentez süresini uzatarak daha hızlı yetişmelerini sağladı.
Tarımda led uygulaması İzmirli üniversite öğrencileri, LED teknolojisiyle bitkilerin fotosentez süresini uzatarak topraksız tarımda verimi katladı. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Didem Çiftçi ve Mert Kalaycı, topraksız tarım olan akan su kültüründe LED teknolojisi ile bitki yetiştirme sistemi "smart garden" projesini hayata geçirdi.

Öğrenciler LED teknolojisi sayesinde bitkilerin fotosentez süresini uzattı. Güneşin olmadığı bodrum kat ve kontyener gibi alanlarda hızlı bitki yetiştirme imkânı bulan öğrenciler, birim alanda yetiştirilecek bitki sayısı ve verimde büyük artış sağladı. 

Proje yürütücüsü Çiftçi yaptığı açıklamada, küresel ısınma, tarım topraklarının verimsizleşmesi ve artan nüfusun topraksız tarımın önemini ortaya çıkardığını söyledi.

Bitkinin daha hızlı bir şekilde büyümesi sağlanıyor

Toprağın bitkiye sağladığı bütün olanakları suyun da verebileceğini anlatan Çiftçi, "Elektronik devrelerde kullanılan LED devre elemanını bitkilerin büyümesi için gerekli olan fotosentez için kullandık. LED ile daha az enerji kullanarak bitkiye fotosentez için gerekli olan ışık dalga boylarını istediğimiz kadar verebiliyoruz. Bir bitki normal bir yerde 8 ila 10 saat güneşlenme süresine sahipken biz bunu LED ile istediğimiz kadar artırabiliyoruz. Böylelikle bitkinin daha hızlı bir şekilde büyümesi sağlanıyor." dedi. 

Kalaycı ise projenin, dar alanda daha fazla bitki yetişme imkânı sunduğunu dile getirdi. Bitkinin ihtiyacı olan besini suya ilave ettiklerini anlatan Kalaycı, şöyle konuştu:

"Toprakta 1 tane yetiştirene kadar burada 30 taneyi daha kısa sürede elde edebiliyorsunuz. Biz sistemi sensör ve LED teknolojisiyle destekledik. Yani fotosentezin maksimum olduğu hızı kullanarak büyümeyi daha da hızlandırdık. Böylece minimum yerde maksimum verimi hedef alan sistem geliştirdik. İlerleyen dönemlerde sistemi bir konteynerde deneyeceğiz. Ondan sonra tarım kredi kooperatifinin bize sağlayacağı tesislerde üretimi hedefliyoruz."

Lezzeti aynı

Kalaycı, sistemin kendi enerjisini de güneş panellerinden alacağını vurguladı. Yaklaşık 500 metrekarelik alana kurulacak bir sistemin 300 bin lira gibi bir maliyetinin olduğunu, bunun da yarısından fazlasının güneş paneli için harcandığını ifade eden Kalaycı, bu çalışmanın 5 ay gibi sürede yatırım maliyetini amorti ettiğini söyledi.

Üniversitenin genetik bölümünden de destek aldıklarını dile getiren Kalaycı, yetiştirdikleri ürünlerin besin değeri ve lezzet açısından diğerlerinden farkının olmadığını belirtti.

Sistemi ev ve büyük işletmeler için 2 farklı şekilde tasarladıklarını kaydeden Kalaycı, "Her evin kileri var ve neden her ev bir smart garden olmasın diye düşündük. Bireysel sistemlerde 4 metrekarelik alanlarda 540 tane bitki yetiştirebiliyorsunuz. Örneğin 1 hektar arazide 30 bin adet marul yetiştirebiliyorken bu sistemle bin metrekare arazide 120 bin adete çıkabiliyorsunuz. Bu çalışmayla nereden baksanız 40 kat artış söz konusu." ifadelerini kullandı.

Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar da fotosentez için gerekli olan kırmızı ve mor ışıkların LED ile karşılandığını ifade ederek, "Proje ile ilgilenen birçok sektörden iş adamı oldu. Çiçek sektörü, büyük seracılar bu projeyi yakından takip ediyorlar. Özellikle yer sıkıntısı olan, dikey tarım ihtiyacı olan, daha çok üretim yapmak isteyen üreticilerle bazı proje çalışmalarımız olacak" şeklinde konuştu.
 
Led tarımda led didem çiftçi mert kalaycı