Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırsal kalkınmaya büyük destek verdiklerini söyledi. Ülkede ekilmedik bir karış toprak bile bırakılmaması gerektiğini belirten Pakdemirli, Kovid-19 sürecine rağmen çok sayıda projenin hayat geçirildiğini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugüne kadar kırsal kalkınma maksadıyla yaklaşık 10,5 milyar liralık hibe desteği sağladık. Bu desteklemelerimiz bundan sonra da devam edecek” dedi.
Yaklaşık 32 bin personelle videokonferans yöntemiyle bayramlaşan Bakan Bekir Pakdemirli, tarımsal desteklerle ilgili önemli açıklamalar yaptı, bakanlığın hedeflerini paylaştı.
Bakan Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinin en yoğun hissedildiği ilk 5 ayda tarımsal desteklerin yüzde 55'ini ödediklerini belirterek, "Tohumun yüzde 75'ini çiftçimize hibe vererek, ekilmeyen Hazine arazilerini üretime kazandırıyoruz. Allah'a şükür, bu süreci alnımızın akıyla, tarımsal üretim ve gıda tedarikinde sorun yaşamadan atlattık." ifadelerini kullandı.
"Projelere yenilerini ekledik"
Salgına rağmen son 2 yılda başlatılan projelere yenilerinin eklendiğine dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Artık gelecek 1 yılı, 2 yılı değil, 10 yılı, 25 yılı çok doğru tasarlamak ve bütün altyapıları tamamlamak zorundayız. Potansiyelimiz büyük, hedeflerimiz de büyük. Ekilmedik bir karış toprak bile bırakmamalıyız.
Hazine arazilerini üretime kazandırmak için her bir boş araziyi tespit ederek ekime-dikime kazandırmalıyız. İnşallah Hazine arazilerinin kullanımıyla ilgili uygulamanın usul ve esaslarını düzenleyen mevzuatı en kısa sürede yayımlayacağız. Üretim planlamasında optimizasyon bizim önem verdiğimiz bir konu. Bu kapsamda yeni çalışmalarımız olacak."
Pakdemirli, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımında taviz verilmemesini istedi ve "Bu konuda ciddi mesafeler aldık. 2002 öncesi tarım dışına çıkarılan arazi miktarı yıllık 120 bin hektar iken, bu miktarı ortalama 60 bin hektara düşürdük. Geçen sene bu rakam 10 bin hektarın altına indi." bilgisini verdi.
Ülkemizde Avrupa Birliğinin ortak tarım politikasına uyum için politika geliştirmeyi destekleyen, tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlamayı amaçlayan Kırsal Kalkınma Programının da (IPARD) uygulandığını ifade eden Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:
“IPARD-1 ve IPARD-2 programlarıyla son 10 yılda yaklaşık 16.500 projeyle sözleşme imzaladık, bu projelere 4.3 milyar TL hibe desteği ödedik. Böylece kırsalda 12.5 milyar TL yatırım yapıldı, 67 bin yeni istihdam oluştu”
tarım ve orman
bekir Pakdemirli
destek
hibe
ipard
tarımsal kalkınma
tohum
proje
arazi