Şampiyon atlar kadın seyislere emanet

27 March Tuesday, 2018
"Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi kapsamında lisanslı seyis olarak yetiştirilen 6 kadın seyis Adana Hipodromu’nda göreve başladı.
Şampiyon atlar kadın seyislere emanet Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde İŞKUR ve Türkiye Jokey Kulübü işbirliğiyle yürütülen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi meyvelerini vermeye başladı.
Adana’da 8 hafta süreyle 280 saatlik teorik ve uygulamalı eğitim alan 6 kadın seyis Adana Hipodromu Atla Terapi Merkezi'nde göreve başladı.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım Ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı proje kapsamında Adana'da 18-40 yaş arasındaki 20 kadın eğitimlere katıldı.
Projenin sektördeki değişime ve gelişime olan katkısından söz eden Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Belki de ilk kez bizim yetiştirdiğimiz kadınlar bu piyasaya giriyor." dedi.
Tekin, daha işin başında olduklarını dile getirerek, "Bu projeyi devam ettirip kadın seyis sayısını arttırmamız gerekiyor çünkü dünyada atçılık sektörleri içerisinde kadın seyisler hep ön planda. Buna ülkemizde geç kalınmış. Bakanlığımız ve Valiliğimizin desteğiyle bu sektörde kadınlardan daha çok söz ettirmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan işsizlik oranını da azaltmak istiyoruz. Kadınlara yönelik istihdam alanlarını genişletmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
Ev hanımlığından seyisliğe
Ev hanımlığı yaparken aldığı eğitimler sonunda Adana Hipodromu Atla Terapi Merkezi'nde göreve başlayan iki çocuk annesi 36 yaşındaki Fadime Ataş da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ilanıyla projeden haberdar olduğunu belirterek, bunun üzerine kursa başvurduğunu aktardı.
Ataş, eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazandığını ve çekilen kurayla hipodromda göreve başladığını bildirerek, günlük olarak atların bakım ve beslenmesini yaptığını anlattı.
Bir anne olduğunun altını çizen Ataş, şöyle devam etti:
"Evde çocuklarımla nasıl ilgileniyorsam burada da atlara aynı şekilde özenle ilgileniyorum. İşimi çok seviyorum. Engelli çocukların atlı terapisinde görev alıyorum. O çocukların mutluluğu ise bizleri ayrıca mutlu ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR, Türkiye Jokey Kulübü ve Adana Hipodrom Müdürlüğüne bize bu iş imkanını sundukları için ayrıca teşekkür ediyorum."
"Bu işi nasıl yapacaksın" diyenlere inat yola çıktı
Aynı merkezde görev verilen 20 yaşındaki Hilal Avşar ise daha önce çocuk bakıcılığı ve aşçılık yaptığını, seyislik kursuna katılmaya karar verdiğinde çevresinden "Bu işi nasıl yapacaksın" diyenlerin olduğunu anlattı.
"Bir kadın başarmak istediği zaman başarır" diyen Avşar, başarmak için önce kişinin kendisine inanmasının önemli olduğunu belirtti.
Avşar, günlük bakım ve beslenmesini yaptıkları atları daha sonra engelli çocukların terapisi için hazırladıklarını ve işini severek yaptığını ifade ederek "Biz işimize sevgimizi de katıyoruz. Sevgi olmadan başarı olmaz." değerlendirmesinde bulundu.
 
kadın seyis GTHB adana TJK İŞKUR hipodrom atla terapi