Personele geniş kapsamlı zirai mücadele eğitimi

20 July Thursday, 2023
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ürünlerin tüketiciye kalıntı olmadan ulaşması amacıyla personele yönelik eğitim programı düzenledi. Teknik personele hasat öncesi teorik ve uygulamalı olarak zirai mücadele aletlerinin doğru kullanımı ve kalibrasyonu eğitimi verildi.
Personele geniş kapsamlı zirai mücadele eğitimi
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Tarım ve Orman Bakanlığı “Tarladan Sofraya Güvenli Gıda” ilkesiyle tarımsal ürünlerde pestisit kalıntısıyla mücadeleye devam ediyor. Bu kapsamda öncelikle sahada görevli teknik personele eğitim veriliyor. O eğitimlerden biri de geçtiğimiz günlerde Bursa’da düzenlendi.

Hasat Öncesi Pestisit Kontrolleri ve Kalıntı ile Mücadele Eylem Planı kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeline eğitim verildi.

Eğitim programının açılışına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül zirai mücadelede öncelikli amacın tüketiciye kaliteli ürün temin etmek olduğunu vurguladı.

Hamit Aygül, Bursa'nın iklim, toprak koşulları ve tarımsal üretim potansiyeli ile ülkemizin tarımsal üretimde ön sıralarda yer aldığını söyledi. Bursa'nın meyve ve sebze üretim çeşidi ile de önemli tarımsal üretici ve ihracatçı konumunda olduğunu vurgulayan Aygül, “Hem iç pazara hem de dış pazara sunulan ürünlerin pestisit kalıntısı yönünden mevzuatın gerektirdiği asgari şartları taşıması gerekmektedir. Bu üretici, üretim aşamaları, nihai tüketiciye sunum ve kontrol süreçlerinin zamanında ve doğru olarak yönetilmesi ile mümkündür. Bunun için pestisit kalıntı denetimi ve üretici bilgilendirilmesi birlikte uygulanmalıdır.” dedi.

“Ürünlerin pestisit kalıntı sorunu oluşturmadan tüketicilere ulaştırılması ana hedefimizdir”

Bitkisel üretim çalışmalarında bitki koruma konuları hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile mücadele büyük önem taşımaktadır diyen İl Müdürü Aygül: “Zirai mücadele yönetiminde kullanılan ilaçların seçimi, dozu, uygun alet ve ekipman ile uygulanması gereklidir.  İlaçlamalarda özellikle uygun ilaç aleti seçimi, pülverizatör kullanımı, damla çapı ve ilacın istenilen hedefe ulaşması kimyasal mücadele başarısı için önemlidir. Sonuçta ürünlerin pestisit kalıntı sorunu oluşturmadan tüketicilere ulaştırılması ana hedefimizdir. Bakanlığımız ‘Tarladan Sofraya Güvenli Gıda ilkesi dâhilinde Hasat Öncesi Pestisit Kontrolleri ve Kalıntı ile Mücadele Eylem Planı’ faaliyetleri ile sağlıklı ürün elde edilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.” şeklinde konuştu.

Teorik eğitimlerin ardından uzmanlar, teknik personele bahçede uygulamalı eğitim verdi.
bursa eğitim pestisit zirai mücadele tarım ve orman