Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bilkent Otel'de düzenlediği, "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Yaptıkları işlerle, başarılarıyla gurur duyduğumuz nice kadınlarımız var. Öyle ki vatan savunmasında dahi ön saflarda yerlerini alıyorlar. 15 Temmuz'da görmedik mi çelikten güçlü yürekleriyle tanklara nasıl karşı durduklarını, İstiklal Savaşı'nda Anadolu'yu nasıl savunduklarını. Çok şükür ki bu coğrafya, kadını hayatın her alanında baş tacı eden, ona kıymet ve değer veren bir kültürle yoğrulmuştur." dedi.
Emine Erdoğan, Bilkent Otel'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"ne katıldı.
Konuşmasında tarım alanında kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve girişimci kadın çiftçilerin ödüllendirilmesi vesilesiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, kadınların evde, işte, tarlada, hayatın her alanında var olduklarına ve birikimlerini ortaya koyduklarına dikkati çekti.
"Her ne kadar bugün 'çalışan kadın' tanımı yaygın şekilde kullanılsa da aslında tarihimizde kadın söz konusu olduğunda çalışan-çalışmayan ayrımı hiç olmamıştır." değerlendirmesinde bulunan Emine Erdoğan, kadınların her zaman üretim hayatının içinde bulunduğunu, ailesinin yüküne omuz verdiğini vurguladı.
Emine Erdoğan, bugün şehir hayatında olduğu gibi kırsal alanda da kadınların el emekleri ve alın terleriyle yaşamın zorluklarını paylaştığına işaret ederek, "Girişimcilik dendiğinde akla hep şehir ortamı gelir. Oysa girişimcilik, kırsal alanda yaşayan kadınlarımız için de geçerli bir sıfattır." dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi için Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak girişimciliğinin önünü açtığını anımsatan Emine Erdoğan, kadınların geniş bir yelpazede desteklendiğini, girişimcilik eğitimlerinden proje bazlı çalışmalara kadar kadınlar için yeni imkanların oluşturulduğunu anlattı.
Emine Erdoğan, kadınların makine, ekipman desteğiyle iş kurmalarının sağlandığını ve hibe programlarından faydalanmaları için pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek, "İl ziyaretlerimiz sırasında kadınlarımızın çok farklı projelere imza attıklarını görüyor ve onlarla gurur duyuyorum. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu arttırıyorlar. Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor." ifadelerini kullandı.
Kadınların yaptıkları her işe yüreklerini koyduğunu aktaran Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarım gibi ülkemizin önemli konularından birinde, kadın çalışkanlığının ayrıca çok değerli olduğuna inanıyorum. Tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyorlar. Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olmamızda, kadınlarımızın büyük emeği vardır. Fakat bu emeğin yeterince fark edilmediğini görmek gerçekten üzüntü verici. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı bu anlamda kadınların sürdürebilir iş imkanlarına kavuşması adına son derece önemli bir adımdır. Onlar bu süreçte eğitim almanın yanı sıra sosyalleşerek toplumsal hayata aktif bir şekilde katılma imkanı da buluyorlar, kendilerini daha da geliştiriyorlar."
Emine Erdoğan, kadının alın terinin toprak içinde bereketin kaynağı olduğunu ifade ederek, "Toprak cömerttir. Asla geri çevirmez, aldığının fazlasını verir. Aşık Veysel'in dediği gibi 'Bir çekirdek verirsin, dört bostan verir. Toprak sadık yarimizdir.' Toprağın emektarı kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Çalışkanlıkları, gayretleri ve girişimci özellikleriyle umudumuzu besliyorlar. Türkiye'nin geleceğine büyük yatırım yapıyorlar. Bilgi ve becerileri geliştirme, tarımsal ürünleri markalaştırma yolunda gücümüze güç katıyorlar" diye konuştu.
Bakan Fakıbaba: ‘Çiftçi kadınlar tarımın sigortası’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin tohum üretmediği yönünde algı yaratıldığını belirterek, "Gerçekten biz yerli tohum üretiyoruz ve İsrail'e de domates tohumu satıyoruz. Yılda 200 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama 150 bin dolarlık tohum da ihraç ediyoruz. Bunu eşitleyip, geçeceğiz." dedi.
Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla Bilkent Otel'de düzenlenen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, çiftçi kadınların toplumun sigortası olduğunu söyledi.
Anadolu'nun çiftçi kadınların üretimiyle büyüyeceğini ve Türkiye'nin daha da gelişeceğini dile getiren Fakıbaba, "Çünkü kadın elinin dokunmadığı bir medeniyetin geleceği yoktur." ifadesini kullandı.
Fakıbaba, israf konusuna değinerek, "Biz 'yarım porsiyon yemekle başlayın, doymazsanız bir yarım porsiyon daha yiyiniz.' derken nimetin zayi ve israf olmamasını kastediyoruz. Asıl israf, bir toplumun zenginliğinin farkına varamayarak, üretim potansiyelini atıl bırakması, gerektiği gibi harekete geçirememesidir. Zengin kaynakların fakir bekçileri olmamak için toprağımızın ve kadınlarımızın bereketini bütünleştirmeli ve bu bütünlüğü tarıma yansıtmalıyız." diye konuştu.
Tarımdaki başarının gizli mimarları ve isimsiz kahramanlarının kadın çiftçiler olduğunu söyleyen Fakıbaba, "Toprağı, babaların şehit kanıyla anaların gözyaşıyla karış karış sulanan Anadolu'nun evlatlarına tek bir görev düşer; o da bu toprakları alın teriyle sulayıp, el emeğiyle yoğurmaktır. Bu yüzden çok çalışacağız." dedi.
Fakıbaba, Türkiye'nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu nedenle kadın çiftçilerin projelerinin desteklendiğini bildirdi.
Bakanlığın kapılarının her zaman kadın çiftçilere açık olacağını vurgulayan Fakıbaba, 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verdiklerini ve başarılı olanları ödüllendirdiklerini ifade etti. Fakıbaba, yürüttükleri "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nın 2016 yılı "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri"nde Türkiye'yi temsil eden iki ulusal projeden biri olduğunu söyledi.
Kadın çiftçilerin örgütlenmesinin önemine işaret eden Fakıbaba, bu kapsamda üyelerinin çoğunun kadın olduğu 15 tarımsal kalkınma kooperatifinin Bakanlıkça desteklendiğini dile getirdi.
Fakıbaba, kırsal kalkınma desteklerinde de kadınlara öncelik verip pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma projelerimizde proje sahibinin kadın çiftçi olması veya tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında 'ilave puan' veriliyor. Böylece kadın çiftçilerimiz proje seçiminde ön sıralara çıkıyor. Genç Çiftçi Programı kapsamında 30 bin lira hibeyle genç girişimci kadınlara öncelik verilmiştir. 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin çiftçinin yüzde 75'ini kadın çiftçilerimiz oluşturmuştur. Pozitif ayrımcılık değil bu, aslında hak verme olayı. Kadınlarımıza haklarını vermek önemli. Ülkemizin, Anadolu’nun kalkınmasını istiyorsak mutlaka ve mutlaka kadınlara önem vermemiz lazım."
Törende, Muğla Kadın Çiftçiler Tiyatro Grubu gösteri sundu.
Emine Erdoğan, konuşmaların ardından ödül alan kadın çiftçilerin isimlerini açıklarken, ödülleri de Bakan Fakıbaba ile birlikte verdi.
Jüri özel ödülünü, "Dağların Ekmeği Ballandı" projesiyle Aydın'dan Hafize Altınay, birincilik ödülünü "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesiyle Kahramanmaraş'tan Sultan Kaçamaz, ikincilik ödülünü "Çıtır Çileğim" projesiyle Batman'dan Lale Basut ve üçüncülük ödülünü de "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesiyle Samsun'dan Ayşe Akkuş aldı.
Törende, kadın çiftçiler ve Bakan Fakıbaba tarafından Emine Erdoğan'a çeşitli hediyeler sunuldu.
kadın çiftçi
emine Erdoğan
bakan fakıbaba
ödül
emek