İstilacı balık türlerinin dünyaya zararı 345 milyar dolar

14 July Friday, 2023
Samsun’da “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” çalıştayı düzenlendi.
İstilacı balık türlerinin dünyaya zararı 345 milyar dolar Haber: Samsun İl Enformasyon
 
Samsun’da istilacı türler ve hayalet av araçları düzenlenen bir çalıştayla masaya yatırıldı.

Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda istilacı türler üzerinde av baskısını teşvik ederek bu türlerin kontrol altında tutulması, hayalet ağlar ve kirlilik konuşuldu.

Çalıştaya katılan Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın istilacı türlerin ekolojik ve ekonomik kayba neden olduğunu söyledi. Aydın "Doğal yollar, deniz taşımacılığı, yatçılık ya da akvaryumculuk sistemi gibi değişik nedenlerle yayılım gösteriyorlar. Özellikle de Pasifik'teki ya da Hint Okyanusu'ndaki canlının Karadeniz'e gelebilmek için normal şartlarda Afrika'yı dolaşıp boğazdan geçmesi gerekirdi ancak insanoğlu Süveyş Kanalı'nı açtı. Akdeniz, Ege ve Karadeniz'e hayvanların hızlı şekilde girmesini sağladı. Son 50 yılda 80 balık türü olmak üzere bir sürü deniz canlısı, 500 küsur canlının sisteme girmesi sağlanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Ayaz da denizlerdeki kirliliğe dikkat çekti. Ayaz,  "Denizlerde ağlar neden artıyor? Birincisi, gerçekten kaybolması. İkincisi, maalesef cehaletten denizi çöplük olarak kullanmaktan kaynaklanıyor. Diğeri ise terk edilmiş ağlardır. Özellikle sepet dediğimiz yemli tuzaklar 30 yıla kadar av yapabiliyor. Bu ağların kirlilik etkisi var denizde. Yeni yapılan araştırmalara göre balık türleri mikroplastik yemeye başladı. Onlarla bizler de mikroplastikleri yemeye başladık. Kimse farkında değil ama balıkların etinden mikroplastik çıkıyor. Karadeniz'de de derelerden dolayı özellikle çok ciddi mikroplastik sıkıntısı oluştuğunu biliyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından pilot il olarak seçilen Samsun’daki çalıştaya il, ilçe tarım ve orman müdürlüğü çalışanları, balıkçılık kooperatifleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile dernek üyeleri katıldı.
tarım orman deniz istilacı tür hayalet kirlilik samsun