“Sağlıklı gıdayı üretir, toprağı suyla buluşturur ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum”
Haber: Ayşe Gül ULUCAN ŞAHİN
Kamera: Mustafa COŞKUN-Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Gıda problemini çözersek dünyada çok önemli bir yere geleceğiz. Binlerce insan açlıktan ölüyor. İsrafı önlemek çok önemli. İsrafı önlersek, aç olan insanların haklarını tüketmemiş oluruz. Sağlıklı gıdayı üretir, toprağı suyla buluşturur ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum” dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunun yıl dönümü 1980'den bu yana "16 Ekim Dünya Gıda Günü" olarak kutlanıyor. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması olan “Göçün Geleceğini Değiştirin- Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın” konulu etkinlik bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Konferans Salonu’nda yapıldı.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, 37 yıldır Dünya Gıda Günü etkinliğinin FAO, TZOB ve Bakanlık ortaklığıyla kutlandığını belirterek, bu yılki temanın ‘göçün geleceğini değiştirin’ olduğunu söyledi.
Geleceğin gıdada olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, dünyanın en önemli gündem maddelerinden birisinin göç sorunu olduğunu hatırlattı. Fakıbaba, “3,5 milyon göçmene ev sahipliği yapıyoruz. Ülkemizde de gençlerimize gerekli katkıları sağlamazsak, köyden kente göçe engel olamayız. Bunu önlemek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
66 milyon insanın zorla yurtlarından edildiğini kaydeden Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göçmenlere karşı “Açık kapı” politikası uyguladığını vurguladı. Fakıbaba, “Ülkemizde 2013 yılından itibaren ‘tarımsal nüfus gençleşiyor’ projesi çok güzel sonuçlar verdi. Yine ‘sürü elemanı benim’ kırsaldan kentlere göçü engellemek için uygulanmaya başladı. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile birlikte genç çiftçilere 30 bin TL destek veriyoruz. 15 milyon genç çiftçiye 450 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. 2006 yılında başladığımız kırsal kalkınma proje desteklerini 81 ili kapsayacak şekilde genişlettik” şeklinde konuştu.
Çiftçiye verilen hibe destekleriyle asıl amacın tarımsal yatırımlara destek olduğunu kaydeden Fakıbaba, doğal kaynakların korunmasıyla gelir düzeyinin yükseleceğini bildirdi.
Dünya üzerinde en önemli problemin gıda olduğunun altını çizen Bakan Fakıbaba, “Bu problemi çözersek dünyada çok önemli bir yere geleceğiz. Binlerce insan açlıktan ölüyor. İsrafı önlemek çok önemli. İsrafı önlersek, aç olan insanların haklarını tüketmemiş oluruz. Sağlıklı gıdayı üretir, toprağı suyla buluşturur ve israfı önlersek açlığı önleriz” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Buğdayla koyun, gerisi oyun” sözünün çok önemli olduğunu hatırlatan Fakıbaba, “Çalışacağız, üreteceğiz. Et, süt, hububat, baklagil, sebze, meyve tüketeceğiz, misafirlerimize vereceğiz, fazla ürünümüzü de ihraç edeceğiz” ifadesine yer verdi.
Çiftçilere “Yanınızdayız” mesajı veren Fakıbaba, sözlerini şöyle noktaladı. ”Çiftçinin dostuyuz. Küçük çiftçileri destekleyen projelerimizi ortaya koyacağız. Kısa zamanda ithalatı bitireceğiz”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün dünyayı açlık ve yetersiz beslenme konusunda uyardığını ancak 815 milyon kişinin hala açlıkla mücadele ettiğini söyledi.
2015’te bu sayının yarı yarıya azalmasının öngörüldüğünü belirten Bayraktar, küresel açlığın 2016 yılına göre bu yıl 38 milyon kişi artış gösterdiğini ifade etti.
155 milyon çocuğun bodur, 52 milyon çocuğun cılız ve kadınların da kansız olduğu verilerini paylaşan Bayraktar, 19 ülkenin gıda üretimi açısından zor durumda olduğunu hatırlattı. 20 milyon insanın açlıktan etkilendiğini kaydeden Şemsi Bayraktar, “Gıdayı dengeli dağıtır, israfı da önlersek açlık kalmaz” dedi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji de, “Bu senenin Dünya Gıda Günü teması ‘Göçün Geleceğini Değiştirin. Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın’ olarak belirlendi. Bu tema, sürdürülebilir tarıma ve kırsal kalkınmaya yapacağımız yatırımlarla açlığa son verme hedefimize cevap vermekle kalmıyor, aynı zamanda dünyanın bugün karşılaştığı en büyük sorunlardan birini de masaya yatırıyor. Göç ve yerinden edinme. Kapsayıcı kırsal kalkınma bize her cephede yardım eder, çatışmaları azaltır, sürdürülebilirliği artırır ve göçü çaresizlikten çıkararak bir seçenek hale gelir. İyi işi olanakları, tarım ve destekleyici faaliyetler yoluyla yaratabilir” dedi.
Shoji, “3 milyondan fazla kayıtlı Suriyeliyle küresel ölçekte en fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin olağanüstü rolünü özellikle saygıyla karşılıyorum” şeklinde konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından, FAO tarafından başarılı kişi ve kurumlara ödül verildi. Osmaniye’de safran yetiştiriciliği yapan Meryem Pınar’a başarılı kadın çiftçi ödülünü TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar verdi. Suriyeli mültecilere yönelik projeleriyle Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ödülünü FAO Türkiye temsilcisi Yuriko Shoji’den, Suriye krizine acil müdahale edilmesinde etkin çalışmaları nedeniyle AFAD Başkan Yardımcısı Fatih Özer ödülünü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan aldı.
Gıda günü
fao
tzob
gthb
ahmet eşref fakıbaba