Bursa'da tarım ve hayvancılık fuarları başladı.
Bursa 20'nci Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 15'inci Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı'nın açılışı yapıldı.
Bursa 20. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 15. Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı kapılarını açtı. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde tarım sektörünü paydaşlarıyla buluşturan fuarın ilk günü yoğun katılıma ev sahipliği yaptı.
50 bin metrekarelik alanda gerçekleşen modern tarımın tüm süreçlerinin ele alındığı fuarda 15 ülkeden 50'den fazla lider firma yerini aldı. Burtarım 2023 bu yıl 200 binden fazla misafir ağırlamayı hedefliyor.
Yoğun programı sebebiyle Fuarın açılışına katılamayan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, açılışın ardından fuar alanını gezerek, stantları ziyaret etti.
Fuarın açılışını yapan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Bursa'nın sanayi ve tarımın birlikte geliştiği ender şehirlerden olduğunu vurguladı. Etkinliğin tarım ve hayvancılıkta Avrasya coğrafyasının nabzını tuttuğunu ve Bursa'nın marka değeri olduğunu söyleyen Mustafa Kılıç, geniş ürün yelpazesi ile tarımsal mekanizasyondan hayvancılık ekipmanlarına kadar pek çok ürünün bu fuarlarda tanıtıldığını belirtti.
Kılıç şunları söyledi: ''Fuarlara memnuniyet her geçen gün artarak devam edecektir. Buna şüphemiz yoktur. Bu fuarların Bursa'da yapılması da tesadüfi değildir. Bursa, güçlü sanayisiyle adından söz ettirirken tarımıyla da ön plana çıkmaktadır. Tarım fuarının önemi de buradan kaynaklanmaktadır." dedi.
Bursa'nın yüzde 34'ünün tarım alanlarından oluştuğunu söyleyen Kılıç, '' 7'si ilimize özgü coğrafi işarete sahip 40'tan fazla meyve yetişmekte ve bunlardan 14'ünde üretim bakımından ülkemizde ilk 3 sırada yer almaktayız. Yine 5'i coğrafi işarete sahip 60'tan fazla sebzenin üretimi de ilimizde gerçekleştirilmektedir.'' dedi.
Kılıç, Bursa'nın, tarımsal markalarını dünyaya en iyi tanıtan illerden olduğunu kaydederek, ''Gemlik tipi sofralık zeytin, siyah incir ve deveci armudu ihracat nedeniyle ulusal pazarda haklı yerini almıştır. İlimiz 60 bin tonu geçen tarımsal ihracatı ile ülke ekonomimize 400 milyon doları aşkın bir getiri sağlamaktadır. Elbette tarımın yanında Bursa hayvancılığı da ülkemiz açısından büyük öneme sahiptir. Gelişmiş hayvancılık işletmeleriyle ülkemizin verimi ve kalitesi üzerinde bir üretim yapılmaktadır. İlimiz tohumdan sofraya, ahırdan çatala geçen süreçte tarım sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası önemli firmalara da ev sahipliği yapmaktadır. Gelişmiş tarım alanları altyapısı, yerleşik gıda sanayisi, yeniliğe açık üreticileriyle, İstanbul-İzmir arası önemli bir kavşak noktası olan Bursa, tarım sektörüne yön veren illerden biri olmaya da devam edecektir.'' dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan fuar, Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç beraberindeki protokol üyeleri tarafından gezildi.
3-7 Ekim 2023 tarihleri arasında misafirlerini ağırlayacak olan fuara çiftçilik, tarım ve hayvancılık makine ticareti profesyonellerinin yanı sıra tohum, fide ve bahçecilik alanında faaliyet gösteren uzmanların ayrıca üreticilerin, yetiştiricilerin ve vatandaşların da yoğun ilgisi bekleniyor.