Bursa'da bu yıl buğday üretiminin yaklaşık yüzde 15 artış ile 230 bin ton olması bekleniyor.
2022-2023 üretim yılında Bursa'da 103 üreticiye yüzde 75 hibe desteği ile 40 ton buğday tohumu dağıtılarak, bin 600 dekar alanda ekim gerçekleştirildi. Bu proje kapsamında, Mudanya ilçesi Çayönü Mahallesi'nde 16 üreticimize dağıtılan ve 266 dekar alanda yetiştirilen buğdayın hasadı yapıldı.
Buğday hasat programına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, konuşmasında buğdayla ilgili bilgilere yer verdi. Tahılların en önemli beslenme kaynaklarından olduğunu söyleyen Hamit Aygül, ''yerleşik hayata geçip geleneksel tarıma başladığından beri en çok üretilen ve tüketilen tarımsal ürün gruplarından biri olmuştur. Dünyada en önemli beslenme kaynağı tahıllardan biri olan buğdayın öğütülmesi sonucu oluşan undan yapılan ekmek, insanlığın en önemli besin kaynağıdır. Buğdayın protein ve karbonhidrat açısından diğer gıdalara göre kolay ve ucuz elde edilebilir olması stratejik bir ürün olmasını sağlamıştır.
Buğdayın insan yaşamında bu denli önemli yer tutması, yerel ve küresel olaylardan oldukça fazla etkilenmesini de beraberinde getirmektedir. Yaşanılan kuraklık, savaşlar, ekonomik kriz, pandemi ve artan nüfus gibi etkenler buğday üretimini ve arz güvenliğini tehdit etmektedir.
Pandemi ile birlikte değişen dünya dengesi beraberinde ekonominin bozulmasına ve lojistik sorunlara neden olmuştur. Ayrıca buğday merkezlerinden birinde yaşanılan savaş buğdayın arzına yönelik ciddi tehlike oluşturmuş ve hala olumsuz etkisi devam etmektedir. Bu nedenle ülkeler buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarında yeterince buğday bulundurmaları stratejik öneme sahip olmuştur.'' dedi.
''Buğday, stratejik bir ürün olmasının yanı sıra kültürel bir mirastır. Bu yıl Bursa'da buğday ekim alanının 542 bin 863 da, üretimin ise yaklaşık yüzde 15 artış ile 229 bin 400 ton olması beklenmektedir.''
İl Müdürü Aygül, Türkiye'nin buğdayın önemli gen merkezlerinden biri olduğunu ve aynı zamanda anavatanı konumunda bulunduğunu belirtti. Anadolu'da 10 bin yılı aşkın bir tarihi olan buğdayın stratejik bir ürün olmasının yanı sıra kültürel bir miras olduğunu da ifade eden Aygül: ''Üretimin bu kadar eski yıllara dayandığı ülkemizde geçtiğimiz yıl buğday ekim alanı 66 milyon 287 bin 386 dekar ve üretim miktarı ise 19 milyon 750 bin ton olarak gerçekleşmiştir. İlimizde ise buğday üretimi 526 bin 810 da 198 bin 666 ton olduğu görülmektedir. Bu yıl ise buğday ekim alanımız tahmini 542 bin 863 da, üretimin yaklaşık yüzde 15 artış ile 229 bin 400 ton olması beklenmektedir.'' şeklinde konuştu.
İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa'da buğday alanlarının artırılması ve kullanılmayan tarım arazilerinin tarıma kazandırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.
Aygül, konuşmasına şöyle devam etti: ''Bu çalışmalardan biri olan Bakanlığımızın TAKE projesi kapsamında 2022-2023 üretim yılında 103 üreticimize yüzde 75 hibe desteği ile 40 ton buğday tohumu dağıtımı yapılarak, bin 600 da alanda ekim gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında Çayönü Mahallemizde toplam 16 üreticimizin 266 da alanda yetiştirdiği buğdayın hasadı yapılacaktır. Bu hasatla birlikte diğer önemli bir konu da hasadın TKDK hibe projelerinden yararlanarak Çayönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin almış olduğu biçerdöver ile yapılmasıdır.''
Mudanya'da gerçekleşen buğday hasadına Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan YILDIZ, Mudanya İlçesi Kurum Amirleri, ilgili siyasi partilerin ilçe başkanları ile birlikte üreticiler katıldı.