Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Güney Ege 9. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katıldı.
Muğla’nın ev sahipliği yaptığı önemli fuarlardan olan Güney Ege 9. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da katıldığı törenle Milas’da açıldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Bakan Fakıbaba, göreve başladıkları günden beri gece gündüz demeden projelerin hayata geçirilmesi için çaba harcadıklarını söyledi.
300 koyun projesinin çok önemli olduğunu dile getiren Fakıbaba, projeye yoğun ilgi gösterildiğini belirtti.
Fakıbaba, toprağın suyla buluşmasının en fazla üzerinde durdukları konu olduğunu, bununla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine değinen Fakıbaba, şekerin stratejik bir ürün olduğuna dikkati çekti.
Fakıbaba” Çiftçi kardeşlerimizin gelirinde azalma olmasına karşıyım. Eğer işçi kardeşlerimizin mağduriyeti yoksa, çiftçi kardeşlerimiz bu özelleştirmeden mutlu olacaksa, Türk halkı bundan mutlu olacaksa, bu özelleştirmeyle biz Avrupa'da rekabet edebilecek güce geleceksek, nişasta bazlı şekerin tüketimini, kotasını azaltacaksak özelleştirmenin yanındayım. İnşallah alacağımız kararlar emin olun hep halkımız için. Biz sizin hizmetkarınızız." dedi.
Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayan Fakıbaba, kadının üretimdeki önemine işaret ederek, kadının elinin değdiği yerde bereket olduğunu bildirdi.
"Her yıl 500 bin anaç koyun vereceğiz"
Göreve başladıkları günden beri gece gündüz demeden projelerin hayata geçirilmesi için çaba harcadıklarını söyleyen Fakıbaba, bu kapsamdaki 300 koyun projesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Fakıbaba, projeye yoğun ilgi gösterildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Sanki herkese anında 300 koyun verilecek gibi anlaşıldı. Biz hiç öyle bir şey söylemedik. 300 koyuna kadar vereceğiz. Her yıl 500 bin anaç koyun vereceğiz. Türkiye'de et ithalinin olmasının nedeni ananın eksikliği. Ana olmadığı zaman hayvan açığımızı, eksikliğimizi kapatamıyoruz. Biz her yıl 500 bin koyun vereceğiz. Kadın olduğu takdirde daha fazla puan vereceğiz. Kadın günü olduğu için değil. Biz kadına 365 gün değer veriyoruz. Biz kadınlar gününü 365 gün olarak kabul ediyoruz. Asgari ücretini, veterinerlik hizmetini vereceğiz ve onu zimmetleyeceğiz. Bizim ailemiz olacak. Bu hazırlanmış bir proje. Daha önce de verilmiş ama çok başarılı olmamış. Biz bunları kontrol edeceğiz. Biz 300 verdiğimizde 300 yavru alacağız. O yavrunun fiyatı şu anda 400 lira. Bu destek 120 bin lira yapar. Biz bunu avans olarak veriyoruz. Amacımız kırsalda insan hayatının refahını yükseltmek. Bu yeterli mi asla. Ondan sonra kırsalda mutlaka hayat seviyesinin yükselmesi lazım. Daha düzenli altyapılar, oyun sahaları, gençlik ve kadın merkezleri, yüzme havuzları olması lazım. Bunların hepsini yaparız. Bizim bunu yapacak gücümüz var. Allah bizim birliğimizi bozmasın."
Fakıbaba, toprağın suyla buluşmasının en fazla üzerinde durdukları konu olduğunu, bununla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Bu konudaki karmaşanın yarın Meclise geleceğini söyleyen Fakıbaba, "Bu konuda artık sulamadan tamamen DSİ Genel Müdürlüğü sorumludur. Sayın Cumhurbaşkanımızın emri, artık vahşi sulama olamayacak. Vahşi sulamayı kaldırdık. Basınçlı sulama, damlama veya yağmurlamayla sulama olacak. Suyu israf etmeyeceğiz. Suyu yerinde yüzde 60 kurtarmış olacağız. Bunun için bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldık." dedi.
Bakan Fakıbaba daha sonra protokol üyeleriyle birlikte fuarın açılışını yaptı, stantları gezdi.
GTHB
Muğla
milas
Güney Ege 9. Uluslararası Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı
Ahmet Eşref Fakıbaba