Ordu’da babasından kalan fındık bahçesinin bir bölümüne sera kurarak istiridye mantarı üretmeye başlayan genç girişimci Elçin Özge Cörüt etrafındakilere de örnek oluyor.
Ordulu 28 yaşındaki Elçin Özge Cörüt, yaklaşık iki ay önce kurduğu serada annesiyle istiridye mantarı üreterek geçimini sağlıyor.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Cörüt, bir süre İstanbul'daki ablasının yanında farklı sektörlerde çalıştıktan sonra memleketine döndü.
Tarım alanında kendi işini kurmak için araştırma yapan Cörüt, Gülyalı ilçesinde babasından kalan fındık bahçesinin bir bölümünde istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdi.
Annesi Ayla Cörüt'ün de desteğini alan genç girişimci, kurduğu 128 metrekarelik serada yaklaşık iki ay önce üretime başladı.
Cörüt, son yıllarda ilginin giderek arttığı ve pazarlama sıkıntısı bulunmayan istiridye mantarının kilosunu 5-10 liradan il merkezi ve ilçelerdeki pazarlara satıyor.
Elçin Özge Cörüt, çocuk yaşlarında kurduğu çiftçilik hayalini gerçekleştirebildiği için mutlu olduğunu söyledi.
Yaklaşık 8 yıl önce vefat eden babasından fındık bahçesi kaldığını dile getiren Cörüt, ancak çok verimli olmaması ve fiyatlar nedeniyle alternatif ürünlere yöneldiklerini belirtti.
Annesiyle geçimlerini sağlamak amacıyla istiridye mantarı yetiştirmeyi tercih ettiklerini anlatan Cörüt, bahçenin bir bölümünde kurdukları seradan günlük 100-150 kilogram ürün aldıklarına işaret etti. Cörüt, "Amacım sadece ürün satmak değil. En büyük amaçlarımdan biri de köylüye istihdam sağlamak. Bu yüzden burayı da büyütmeyi düşünüyorum." dedi.
İkinci serayı kurmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genç Çiftçi Projesi'ne yaptığı başvurunun kabul edildiğini bildiren Cörüt, bu kapsamda 30 bin lira hibe alacağını kaydetti.
"Pazarlama aşamasını tek başıma yürütüyorum"
Doğup büyüdüğü toprakların verimli olduğuna dikkati çeken Cörüt, "Annemin desteğiyle üretim kısmını yapıyoruz. Pazarlama aşamasını ise tek başıma yürütüyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Elevli'nin de meslekle ilgili destekleri oldu." diye konuştu.
Cörüt, gençlerin doğup büyüdükleri şehirlerin canlanması, topraklarının değerlendirilmesi için buralara yatırım yapması gerektiğini belirtti.
Kendisinin bunu amaçladığını vurgulayan Cörüt, "Belki de mantar üretimiyle başlayıp büyük bir çiftlik kuracağız. Bu, Karadeniz ve Ordu'da tesisleşmeye yönelik bir çalışma olabilir." ifadelerini kullandı.
Anne Ayla Cörüt (52) ise her zaman kızının arkasında olduğunu, kurdukları serayla hem kendileri hem de gençlere ekonomik katkı sağlayabileceklerine inandığını bildirdi.
ordu
istiridye mantar
sera
destek
hibe
genç çiftçi