‘Yerel Buğday Tarla Günü’

22 June Thursday, 2017
Yerel buğdaylardaki özellikler melezleme yoluyla modern çeşitlere aktarılarak yüksek kaliteli buğday elde edilecek.
‘Yerel Buğday Tarla Günü’ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, "Yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz" dedi.
Özdemir, enstitü tarafından düzenlenen "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliğinde, çiftçileri, üreticileri ve araştırmacıları, yerel buğdayların sürdürülebilir kullanımı ve biyoçeşitliliğin devamı konusunda bilgilendirdi.
Özdemir, 2009-2014 yıllarında, Türkiye'de yerel buğday çeşitlerinin envanterini oluşturduklarını, şu anda da "Günümüzde Yetiştirilen Yerel Buğdayların Çeşitliliğini Korumak Suretiyle İklim Değişikliğine Uyum Sağlanması ve Buğday Üretiminin Geliştirilerek Gıda Güvenliğinin Artırılması Projesi" ile yerel buğday üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Projenin Türkiye, İran ve Afganistan'da eş zamanlı olarak yürütüldüğünü anlatan Özdemir, "4 yıl sürecek projenin ilk yılında, Konya, Tokat, Malatya ve Mardin'de pilot çalışmalar yapıldı." diye konuştu.
Özdemir, ülkede en son 1939 yılında böyle bir toplama çalışması yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Durum o zaman neydi, şimdi ne? Onu görmüş olduk. En önemlisi bu toplanan yerel buğday materyalini gen bankalarına kazandırdık. Onlarla ilgili koruma çalışmaları yapılıyor. 5 yıl süren bu çalışmalar bir kitap haline getirildi ve yayınlandı. Yani şu anda 'genetik hazinemizin elimizde ne kadar kısmı var, ne kadarı yok, yeni neler var' onları tespit etmiş durumdayız. Tabii bu buğdayları alıp gen bankasına koymakla bu işler bitmiyor. Nüfus artıyor, üretimin de artması gerekiyor. Sorunlar değişiklik gösteriyor, artıyor, iklim değişiyor. Küresel iklim değişikliğinin sonucu, kuraklık, yüksek sıcaklık stresi gibi farklı sorunlar yaşıyoruz. Hastalıklar, zararlar hiç yakamızı bırakmıyor. Bu nedenle yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz."
 
buğday yerel melezleme genetik dayanıklı