Sektör temsilcileri üretim planlaması için toplandı

26 March Tuesday, 2024
Çankırı’da düzenlenen Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısında yeni yol haritası belirlendi. Üretim planına dâhil edilecek ürünlerin belirlendiği toplantıda desteklemeler de gündeme geldi. Üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi ve tarım sigortalarının avantajlarından yaralanması için yapılması gerekenler belirlendi. Çankırı için önemli başlıkların ele alındığı toplantıya Bakanlık üst düzey yetkilileri de katıldı.
Sektör temsilcileri üretim planlaması için toplandı
Haber: Çankırı İl Enformasyon

Yeni döneme emin adımlarla hazırlanan Çankırı Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısına ev sahipliği yaptı.

Üretim planlaması toplantısına katılan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Bakanlık olarak gıda arz güvenliğini sağlayacak tedbirler aldıklarını belirtti.

Yılmaz; “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Bakanlık olarak; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimi bir daha ortaya konulmuştur. Planlama doğrultusunda bir ürünün ne zaman, nerde, nasıl, ne için, ne kadar üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülke genelinde belirlediğimiz bu yol haritasının etkin bir şekilde yürütülmesiyle yapılacak bu çalışmalar belki 25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır.” sözleriyle tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekti.

Hayvan Sağlığı Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanı Dr. Engin Ünay da iklim değişikliğinin etkilerine göre bir planlama yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıdan verimli sonuçlar alındığını dile getiren Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün de katılımcılara teşekkür etti.

Uzmanlar sunumlarının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısında; Tarım sigortaları, desteklemeler, Çiftçi Kayıt Sistemi gibi pek çok konu ele alındı, Çankırı için yol haritası belirlendi.

Üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması ve kayıtlılığın artırılması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde (ÇKS) değişiklik 18 Kasım 2023’de yayımlandı. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal desteklerden, hibelerden, düşük faizli tarımsal kredilerden, devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerimiz de bu imkânlardan yararlanabiliyor.

Üretim planlamasının uygulanmasıyla tarımsal desteklemeler, planlama sürecinde yönlendirici bir araç olarak kullanılacak yeni destekleme modeli, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan hazine faiz destekli tarımsal krediler ve kırsal kalkınma hibe programları üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek amacıyla yeniden düzenlendi.
çankırı üretim planlaması toplantı balıkçılık hayvancılık tarımsal üretim tarım ve orman