TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
24-01-2017 tarihinde, 10:52 saatinde eklendi, 60 defa izlendi.
Türkiye'nin en kapsamlı hububat analiz laboratuvarı

24012017_TMO_LABORATUVAR_KJ.mp4

Toprak Mahsulleri Ofisi Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı, başta sofraların vazgeçilmezi ekmek olmak üzere pek çok mamülün hammaddesinin analizini yapan önemli bir merkez. Türkiye'nin en kapsamlı hububat laboratuvarı olma özelliğine sahip merkezde, gıda mühendisleri, ekmeklik ve makarnalık hamurların testlerinin nasıl yapıldığını ''Web Tarım Tv'' için uygulamalı olarak gösterdi.

Haber: Hülya OMRAK

Kamera: Ümit YILDIRIM

Ekmeklik buğdaydan, makarnalık buğdaya; mısırdan, yağlı tohumlara varana dek pek çok ürünün analizi, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne bağlı laboratuvarda gerçekleştiriliyor.

“Türkiye’nin En Kapsamlı Hububat Laboratuvarı”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin laboratuvar hizmetleri ihtiyacını karşılamak amacıyla 1977 yılında kurulan Ürün Teknolojisi ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü bugün, Türkiye’nin özellikle hububat konusundaki en kapsamlı laboratuvarı.

Laboratuvarın çalışmaları hakkında Web Tarım Tv’ye bilgi veren Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürü Hidayet Fodul, Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nün, dünyada 96 laboratuvarın katıldığı uluslararası yeterlilik testi yapan kuruluşun üyesi olduğunu belirtti.

Laboratuvar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin faaliyet konusuna giren, haşhaş kapsülü ve uyuşturucu maddeler dışındaki ürünlerin, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, mikotoksin ve teknolojik analizlerini yaparak sonuçlarını değerlendiriyor. Birimi ile ilgili konularda eğitim hizmeti de veren Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü çalışma alanları ile ilgili dış kuruluşlara teknik destek verip görüş bildiriyor.

‘Referans Yetkili Sınıflandırıcı’ Lisansı

18 Mayıs 2011 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Referans Yetkili Sınıflandırıcı” olarak lisanslandırılan Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü; o günden sonra hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar ürün gruplarında analizlerine devam etti.

Hasat dönemi başlangıcında o yılki hububat üretiminin kalitesiyle ilgili, bir ön değerlendirme yapmak üzere TMO’nun aldığı ilk alım numunelerinden Laboratuvarda analizler yapılıp, sonuçlar ilgili birimlere iletiliyor.

Hububatta en önemli kalite kriteri olan “protein miktarı”, Laboratuvarda “Keldal Metodu” denilen bir yöntemle analiz ediliyor.

Yapılan analizlerin en önemlilerinden bir tanesinin, fiziksel analiz olduğunu anlatan Laboratuvar Müdürü Hidayet Fodul, bir ürünün numune kayıt bölümüne girdiği andan itibaren hangi tür analiz istenmişse laboratuvarda o analizlerin yapıldığını belirtti.

“Dışardan Gelen Ürünlerin de Analizleri Yapılabiliyor”

Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nde sadece TMO’ya gelen ürünlerin değil talep edilmesi halinde dışardan verilen numunelerin de analizleri yapılabiliyor. Dışardan analiz yaptırmak isteyenlerin laboratuvarın internet sayfasındaki başvuru kısmını doldurmaları gerektiğini hatırlatan Şube Müdürü Fodul, başvurusu yapılan numunelerin, ücret karşılığı istenilen analizlerinin yapılabileceğini söyledi. “Laboratuvarımızda herkes analiz yaptırabilir. Bunun için başvuru yapan kişi ya da kuruluş, TMO web adresimizde Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü başlığı altındaki ‘başvuru formu’nu doldurmalı, analiz ücretlerini banka hesap numaralarına yatırmalı, dekontlarını numuneyle birlikte laboratuvarımıza ulaştırmalılar.”

Her çeşit buğdayın her türlü mamul maddede kullanılamayacağını söyleyen Fodul, buğdayların ekmeklik ve makarnalık olarak iki ana sınıfa ayrıldığını belirtti. “Buğdaylar ekmeklik ve makarnalık olarak sınıflandırılmaktadır. Ekmeklik buğdaylar sertliklerine ve rengine göre sınıflandırılırken; makarnalık buğdaylar bulgur, irmik ve makarna üretiminde kullanılan protein oranı yüksek durum buğdaylarıdır.”

Hamurların Yoğurmaya ve Uzamaya Gösterdiği Direnç Test Ediliyor

Laboratuvarda ayrıca ekmeklik ve makarnalık buğdaylardan alınan un örnekleriyle, hamurun yoğurmaya ve uzamaya karşı gösterdiği direnç test ediliyor. Bu testin nasıl yapıldığını gıda mühendisi Şule Tabban bizler için uygulamalı olarak anlattı.

Paylaşım
Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Genç Çiftçi Hibe desteklerinde geri sayım başladı
Hayvancılıkta yeni dönem
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Balıkçı gemileri takipte
Doğal olan her şey güvenli değil
Zeytine ''Hayat'' geliyor
Türkiye'nin en kapsamlı hububat analiz laboratuvarı
Mobil Güneş Pili
Çölleşmeye karşı eylem planı
Haftada 4 kez bakliyat tüketin
TARSİM’de yeni dönem
Kuraklık Takip Altında
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Genç Çiftçi Hibe desteklerinde geri sayım başladı
Hayvancılıkta yeni dönem
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015