TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
17-02-2017 tarihinde, 17:15 saatinde eklendi
Topraksız sera kurdu
Topraksız sera kurdu
Azerbaycanlı bir iş adamı, Aydın'ın Germencik ilçesinde 15 milyon liralık yatırımla kurduğu topraksız serada ayda 120 ton domates üretiyor.

Aydın'ın Germencik ilçesinde topraksız sera kuran ve 50 kişiye istihdam sağlayan Azerbaycanlı yatırımcı, Türkiye ekonomisinden cesaret alarak yatırımlarını sürdürmeyi hedefliyor.

Azerbaycan'da ticaretle uğraşan Erdem Yunus Arifoğlu, hükümetin sağladığı kolaylıklar nedeniyle Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı.

Topraksız sera kurmak için yer arayışına giren Arifoğlu, Antalya'da yer sıkıntısı yaşayınca iklimi ve jeotermal kaynaklarından dolayı Aydın'ı tercih etti. Arifoğlu, Turanlar Mahallesi yakınlarında 44 bin metrekare sahada 15 milyon liralık yatırımla sera kurdu. Çoğunluğu kadın 50 kişiye istihdam sağlanan serada Ekim 2016'da üretim başladı. Aylık 120 ton üretilen domates, hem yurt içine hem de yurt dışına satılmaya başlandı.

Arifoğlu yaptığı açıklamada, kurduğu serayı ısıtmak için bölgedeki jeotermal firmalarından istediği enerjiyi temin edemeyince bu işi kömürle yapma kararı aldığını söyledi.

Türk ekonomisi cesaretlendirdi

Türkiye'nin güçlü ekonomisinden cesaret alarak bu yatırımı yaptığını vurgulayan Arifoğlu, şöyle konuştu:

"Ayda 120 ton domates üretiyoruz. Halihazırda  Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Azerbaycan'a da ihracat yaptık. Ancak Türkiye'nin iç piyasasının talebi çok daha fazla. Taleplere cevap veremiyoruz desem yerinde olur. Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. Kalan kısmını iç piyasaya veriyoruz. Hükümetin ekonomi alanında iyi politikalar takip ettiğini gördükçe bu yatırımımı ve bundan sonraki yatırımlarımı Türkiye'ye yapma kararı verdim. Hala evimiz, barkımız Azerbaycan’da olmasına rağmen ben iki yıldır Türkiye'deyim. Diğer aile bireylerimiz de dönecekler. Malımızı, mülkümüzü, inşaatlarımızı satıp paraya çevirince onları da hükümetimizin aldığı müspet karar doğrultusunda kapasitemize dâhil edeceğiz. Jeotermalden istediğimiz suyu alamadığımız için 44 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Buradan faydalandığımız takdirde 600 dönümlük yeni yatırım yapma hedefindeyiz."

Kontrollü üretim

Seranın Üretim Müdürü Seval Gündüz ise topraksız serada her şeyin otomasyon sistemine bağlı olduğunu, kontrollü bir şekilde üretim yaptıklarını ifade etti.

Topraklı seranın dönümünde 10 ton ürün alınırken topraksız serada bunun 30 tona çıktığını belirten Gündüz, şunları kaydetti:

"Topraksız serada her şey bizim kontrolümüzde. Çünkü bitki ne istiyorsa onu veriyoruz. Her bitkinin arasında yerden döşenen ısınma sistemi geçiyor. Bilgisayarda verileri giriyoruz. İçerideki hava koşulları ona göre belirleniyor. Her bir bitkiye gelen sulama borucuklarımız var. Ağustos ayında dikimi yapıyoruz ve haziran sonuna kadar üretimimiz devam ediyor. Kadınlarımız bitkiyi bağlama, dolama ve sonrasında toplama yapıyor. 1 bitkide 8 salkım olunca hasat olacak duruma gelmiş demektir. Bitkiler salkım şeklinde yukarıya doğru duruyor. Yaklaşık 2 bin arı bitkiler üzerinde dölleme yapıyor. Domatesi dölleme konusunda Bombus cinsi arıları kullanıyoruz. Bu arıları da 6 hafta bir değiştiriyoruz. Açan sarı çiçeği buluyorlar, çiçeğin üzerinde dölleme yapmış oluyorlar."

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Çocuklara 'Balık Ekmek Şenliği' 01-03-2017 tarihinde eklendi
''Yurtdışından ölü büyükbaş hayvan getirildiği'' iddiaları 01-03-2017 tarihinde eklendi
Tarım ve gıdada dış ticaret arttı 01-03-2017 tarihinde eklendi
Ankaralı küçükbaş yetiştiricilerine destek 01-03-2017 tarihinde eklendi
Kahramanmaraş'ın genç çiftçileri 01-03-2017 tarihinde eklendi
Denizli tarım fuarına yoğun ilgi 01-03-2017 tarihinde eklendi
Erciyes'in eteklerinde yılkı atlarına yoğun ilgi 28-02-2017 tarihinde eklendi
Halfeti'nin karagülü Şanlıurfa seralarında yetişecek 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fuara ilgi yoğun 28-02-2017 tarihinde eklendi
Türkiye Yüzde 6,3'ünün Üretimini Gerçekleştiriyor 28-02-2017 tarihinde eklendi
Coğrafi İşaret Tescili İçin Çalışma Başladı 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fındık dip sürgünü temizliğinde yeni yöntem 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hobi olarak başladığı yetiştiriciliği ticarete çevirdi 27-02-2017 tarihinde eklendi
3 dakikada 5 kilo domates yedi 27-02-2017 tarihinde eklendi
Paris Uluslararası Tarım Fuarı açıldı 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hastalığını unutmak için çıktığı yolda girişimci oldu 24-02-2017 tarihinde eklendi
Atatürk Baraj Gölü kirlilikten kurtarılıyor 24-02-2017 tarihinde eklendi
8. Balıkesir Tarım Fuarı 24-02-2017 tarihinde eklendi
Seralar ekmek kapısı oldu 23-02-2017 tarihinde eklendi
Fıstık üretiminde zirveyi zorluyoruz 23-02-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Balıkçı gemileri takipte
Doğal olan her şey güvenli değil
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015