TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
16-02-2017 tarihinde, 16:57 saatinde eklendi
Bodrum mandalinasının yağını çıkarttılar
Bodrum mandalinasının yağını çıkarttılar
Muğla'nın Bodrum ilçesinde özenle yetiştirilen, farklı tat ve aromasıyla ilgi gören Bodrum mandalinasından kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmak üzere yağ üretilmeye başlandı

Bodrum mandalinasından elde edilen gazoz, kolonya, lokum, cips, reçel, mandalina suyu ve mum gibi birçok ürüne şimdi de mandalina yağı eklendi. 

Bodrum'un Bitez, Ortakent-Yahşi, Gümüşlük ve Turgutreis mahallelerindeki bahçelerde yetiştirilen Bodrum mandalinasından kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmak üzere yağ üretilmeye başlandı.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Narenciye Birliği Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, birliğin 2006 yılında kurulduğunu ve bugüne kadar mandalinayla ilgili birçok projeye imza attıklarını söyledi.

Bodrum mandalinasını yüksek katma değerli ürünlere çevirebilmek için çalışma yürüttüklerini ifade eden Kocadon, ilk olarak mandalina gazozunu, daha sonra da lokumunu üretmeye başladıklarını anlattı.

Çalışmaları kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) projesine dahil olduklarını söyleyen Kocadon, "Buradan da nasıl yöresel başka ürünler elde edebiliriz dedik ve projeye Bodrum mandalina yağını yazdık. Bu proje de kabul edildi. GEKA ve BODTO'nun desteğiyle bir atölye kurduk." dedi.

Kocadon, mandalina yağını ilk kez geçen yıl çıkarttıklarını, ancak piyasaya sürmediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Elimizde laboratuvar tahlilleri yoktu. İki Türkiye'de, bir de Almanya'da uluslararası akredite olmuş laboratuvarda test yaptırdık. Hem kozmetikte hem de gıda da kullanılabileceğine dair raporlarımızı aldık. Bu yıl ciddi boyutta yağ çıkartmaya başladık. Şimdilik lokumda kullanıyoruz. İki bisküvi arası lokum yaptık, gayet de iyi gidiyor. Yurt dışı tekliflerini de değerlendiriyoruz."

25-30 gram mandalina yağı üretebilmek için 100 kilogramdan fazla mandalina kullanıldığını anlatan Kocadon, çalışmalarının sonucunda Bodrum mandalinasının değerinin artacağını dile getirdi.

Mandalina yağı üretim atölyesinde çalışan Osman Kızılağaç da dalından koparılarak atölyeye getirilen mandalinaları ilk olarak birtakım hijyenik işlemlerden geçirdiklerini anlattı. Daha sonra yağını çıkartmak üzere mandalinaları makinede işlediklerini belirten Kızılağaç, "Mandalinanın suyu ve posası ayrılıyor. 90-100 derece arasında kaynatılıyor. Buharlama ve damlama sistemiyle cihazdan geçiyor. Daha sonrasında da yağa dönüşüyor." diye konuştu.

Mandalina yağını test edenlerden Büşra Önal da "Hiçbir katkı maddesi yok. Çok hoş bir kokusu var. Hiçbir şekilde rahatsızlık vermiyor. Mandalina yağı E vitamini yönünden de çok zengin. İyi bir aroması var." dedi.

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Çocuklara 'Balık Ekmek Şenliği' 01-03-2017 tarihinde eklendi
''Yurtdışından ölü büyükbaş hayvan getirildiği'' iddiaları 01-03-2017 tarihinde eklendi
Tarım ve gıdada dış ticaret arttı 01-03-2017 tarihinde eklendi
Ankaralı küçükbaş yetiştiricilerine destek 01-03-2017 tarihinde eklendi
Kahramanmaraş'ın genç çiftçileri 01-03-2017 tarihinde eklendi
Denizli tarım fuarına yoğun ilgi 01-03-2017 tarihinde eklendi
Erciyes'in eteklerinde yılkı atlarına yoğun ilgi 28-02-2017 tarihinde eklendi
Halfeti'nin karagülü Şanlıurfa seralarında yetişecek 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fuara ilgi yoğun 28-02-2017 tarihinde eklendi
Türkiye Yüzde 6,3'ünün Üretimini Gerçekleştiriyor 28-02-2017 tarihinde eklendi
Coğrafi İşaret Tescili İçin Çalışma Başladı 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fındık dip sürgünü temizliğinde yeni yöntem 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hobi olarak başladığı yetiştiriciliği ticarete çevirdi 27-02-2017 tarihinde eklendi
3 dakikada 5 kilo domates yedi 27-02-2017 tarihinde eklendi
Paris Uluslararası Tarım Fuarı açıldı 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hastalığını unutmak için çıktığı yolda girişimci oldu 24-02-2017 tarihinde eklendi
Atatürk Baraj Gölü kirlilikten kurtarılıyor 24-02-2017 tarihinde eklendi
8. Balıkesir Tarım Fuarı 24-02-2017 tarihinde eklendi
Seralar ekmek kapısı oldu 23-02-2017 tarihinde eklendi
Fıstık üretiminde zirveyi zorluyoruz 23-02-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Balıkçı gemileri takipte
Doğal olan her şey güvenli değil
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015