TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
14-02-2017 tarihinde, 17:44 saatinde eklendi
Safkan atlara özel menü
Safkan atlara özel menü
Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen safkan Arap atları, soğuk kış günlerinde, özel olarak hazırlanan menülerle besleniyor.

Malatya'da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki aygır ve kısraklar, soğuk kış günlerinde, içinde keçiboynuzu pekmezi, kuru kayısı, yulaf ve mineraller bulunan özel menülerle besleniyor.

Akçadağ ilçesinde 27 bin dönüm araziye 1865'te "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan, 1928'de "Sultansuyu Harası" adını alan işletmede, 152 yıldır atçılık alanında hizmet veriliyor. 

Osmanlı Sarayı'nın ve ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ancak daha sonra yarışlar için safkan Arap atı yetiştiriciliğine başlanan işletmede, hepsi birbirinden değerli şampiyon atlar yetiştiriliyor.

Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla daha da özen gösterilen işletmede, şampiyon at ve taylar için enerji değeri yüksek özel menüler hazırlanıyor. Yaz aylarında yonca, yulaf, arpa ve çeşitli minerallerle beslenen safkan Arap atlarının kış aylarındaki menülerine ise günde bir kez keçiboynuzu pekmezi ve kuru kayısı gibi besinler ekleniyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel yaptığı açıklamada, 1865'te kurulan, 1915'te Hara, 1928'de de Sultansuyu Harası adını alan işletmenin 1984'ten bu yana ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

İşletmenin safkan Arap atı yetiştirmede Türkiye'deki önemli merkezlerden olduğunu belirten Yücel, yarışlarda önemli dereceler elde eden, aralarından şampiyonların çıktığı safkan Arap atlarının her birine özenle bakıldığını ifade etti.

Harada yetiştirilen şampiyon kısrakların da geleceğin yıldız adaylarını dünyaya getirdiğini aktaran Yücel, bu nedenle işletmenin ana kadrolarına gözleri gibi baktıklarını dile getirdi. 

Yücel, atların bakımını büyük bir hassasiyete yaptıklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Gündüz atlar dışarıya alınır, tablaların temizliği yapılır. Temizlikten sonra önlerine kaba yemlerini veririz daha sonra özel hazırladığımız yiyecekleri veririz. Atlarımıza kış aylarında yulaf, arpanın yanı sıra çeşitli mineraller ve daha çok enerjiye ihtiyaçları olduğu için keçiboynuzu pekmezi gibi enerji veren yiyecekler veriyoruz. Ahırları için özel bir ısıtma söz konusu değil. Özellikle rüzgârlı havalarda tüm kapıları kapatarak ahırın soğumasını engelliyoruz."

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Çocuklara 'Balık Ekmek Şenliği' 01-03-2017 tarihinde eklendi
''Yurtdışından ölü büyükbaş hayvan getirildiği'' iddiaları 01-03-2017 tarihinde eklendi
Tarım ve gıdada dış ticaret arttı 01-03-2017 tarihinde eklendi
Ankaralı küçükbaş yetiştiricilerine destek 01-03-2017 tarihinde eklendi
Kahramanmaraş'ın genç çiftçileri 01-03-2017 tarihinde eklendi
Denizli tarım fuarına yoğun ilgi 01-03-2017 tarihinde eklendi
Erciyes'in eteklerinde yılkı atlarına yoğun ilgi 28-02-2017 tarihinde eklendi
Halfeti'nin karagülü Şanlıurfa seralarında yetişecek 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fuara ilgi yoğun 28-02-2017 tarihinde eklendi
Türkiye Yüzde 6,3'ünün Üretimini Gerçekleştiriyor 28-02-2017 tarihinde eklendi
Coğrafi İşaret Tescili İçin Çalışma Başladı 28-02-2017 tarihinde eklendi
Fındık dip sürgünü temizliğinde yeni yöntem 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hobi olarak başladığı yetiştiriciliği ticarete çevirdi 27-02-2017 tarihinde eklendi
3 dakikada 5 kilo domates yedi 27-02-2017 tarihinde eklendi
Paris Uluslararası Tarım Fuarı açıldı 27-02-2017 tarihinde eklendi
Hastalığını unutmak için çıktığı yolda girişimci oldu 24-02-2017 tarihinde eklendi
Atatürk Baraj Gölü kirlilikten kurtarılıyor 24-02-2017 tarihinde eklendi
8. Balıkesir Tarım Fuarı 24-02-2017 tarihinde eklendi
Seralar ekmek kapısı oldu 23-02-2017 tarihinde eklendi
Fıstık üretiminde zirveyi zorluyoruz 23-02-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Balıkçı gemileri takipte
Doğal olan her şey güvenli değil
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015