TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
14-02-2017 tarihinde, 17:44 saatinde eklendi
Safkan atlara özel menü
Safkan atlara özel menü
Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen safkan Arap atları, soğuk kış günlerinde, özel olarak hazırlanan menülerle besleniyor.

Malatya'da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki aygır ve kısraklar, soğuk kış günlerinde, içinde keçiboynuzu pekmezi, kuru kayısı, yulaf ve mineraller bulunan özel menülerle besleniyor.

Akçadağ ilçesinde 27 bin dönüm araziye 1865'te "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan, 1928'de "Sultansuyu Harası" adını alan işletmede, 152 yıldır atçılık alanında hizmet veriliyor. 

Osmanlı Sarayı'nın ve ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ancak daha sonra yarışlar için safkan Arap atı yetiştiriciliğine başlanan işletmede, hepsi birbirinden değerli şampiyon atlar yetiştiriliyor.

Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla daha da özen gösterilen işletmede, şampiyon at ve taylar için enerji değeri yüksek özel menüler hazırlanıyor. Yaz aylarında yonca, yulaf, arpa ve çeşitli minerallerle beslenen safkan Arap atlarının kış aylarındaki menülerine ise günde bir kez keçiboynuzu pekmezi ve kuru kayısı gibi besinler ekleniyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel yaptığı açıklamada, 1865'te kurulan, 1915'te Hara, 1928'de de Sultansuyu Harası adını alan işletmenin 1984'ten bu yana ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

İşletmenin safkan Arap atı yetiştirmede Türkiye'deki önemli merkezlerden olduğunu belirten Yücel, yarışlarda önemli dereceler elde eden, aralarından şampiyonların çıktığı safkan Arap atlarının her birine özenle bakıldığını ifade etti.

Harada yetiştirilen şampiyon kısrakların da geleceğin yıldız adaylarını dünyaya getirdiğini aktaran Yücel, bu nedenle işletmenin ana kadrolarına gözleri gibi baktıklarını dile getirdi. 

Yücel, atların bakımını büyük bir hassasiyete yaptıklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Gündüz atlar dışarıya alınır, tablaların temizliği yapılır. Temizlikten sonra önlerine kaba yemlerini veririz daha sonra özel hazırladığımız yiyecekleri veririz. Atlarımıza kış aylarında yulaf, arpanın yanı sıra çeşitli mineraller ve daha çok enerjiye ihtiyaçları olduğu için keçiboynuzu pekmezi gibi enerji veren yiyecekler veriyoruz. Ahırları için özel bir ısıtma söz konusu değil. Özellikle rüzgârlı havalarda tüm kapıları kapatarak ahırın soğumasını engelliyoruz."

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Şanlıurfa kültürü Ankaralılarla buluştu 22-05-2017 tarihinde eklendi
Göçler artık şehirden köye 22-05-2017 tarihinde eklendi
İstanbul'da "Toprak Bayramı" kutlandı 22-05-2017 tarihinde eklendi
Kirazda yüksek rekolte beklentisi 22-05-2017 tarihinde eklendi
Kadın girişimci serasında sebze yetiştiriyor 22-05-2017 tarihinde eklendi
İpek böcekleri köylülere "ek gelir" dokuyor 22-05-2017 tarihinde eklendi
Obezite Balkan Kongresi'nde tartışıldı 22-05-2017 tarihinde eklendi
Sezonu açıldı 18-05-2017 tarihinde eklendi
Seralarda incelemelerde bulundular 18-05-2017 tarihinde eklendi
Öğrenciler organik tarım öğreniyor 18-05-2017 tarihinde eklendi
Kahramanmaraş'ta desteklemeler meyvelerini verdi 17-05-2017 tarihinde eklendi
Doğal yumurta üretiyorlar 17-05-2017 tarihinde eklendi
Kaz Dağları tutkusu 17-05-2017 tarihinde eklendi
Kahramanmaraş'ta ilk hasat yapıldı 16-05-2017 tarihinde eklendi
Bazı ilçelerde ilaçsız mücadeleye geçildi 16-05-2017 tarihinde eklendi
Antalya hayvanat bahçesinde bahar sevinci 16-05-2017 tarihinde eklendi
Isparta'da Çiftçiler Günü etkinlikleri 16-05-2017 tarihinde eklendi
Kuş evleri ile minik yüreklere hayvan sevgisi aşılanıyor 16-05-2017 tarihinde eklendi
Kuraklığa dikkat çekildi 16-05-2017 tarihinde eklendi
Artvin'in ormanları ballanıyor 16-05-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Anneye mis kokulu hediye
Bu sezon en çok palamut tükettik
Türkiye – Afrika tarımsal işbirliği gelişiyor
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015