TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
14-02-2017 tarihinde, 17:44 saatinde eklendi
Safkan atlara özel menü
Safkan atlara özel menü
Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen safkan Arap atları, soğuk kış günlerinde, özel olarak hazırlanan menülerle besleniyor.

Malatya'da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki aygır ve kısraklar, soğuk kış günlerinde, içinde keçiboynuzu pekmezi, kuru kayısı, yulaf ve mineraller bulunan özel menülerle besleniyor.

Akçadağ ilçesinde 27 bin dönüm araziye 1865'te "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan, 1928'de "Sultansuyu Harası" adını alan işletmede, 152 yıldır atçılık alanında hizmet veriliyor. 

Osmanlı Sarayı'nın ve ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ancak daha sonra yarışlar için safkan Arap atı yetiştiriciliğine başlanan işletmede, hepsi birbirinden değerli şampiyon atlar yetiştiriliyor.

Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla daha da özen gösterilen işletmede, şampiyon at ve taylar için enerji değeri yüksek özel menüler hazırlanıyor. Yaz aylarında yonca, yulaf, arpa ve çeşitli minerallerle beslenen safkan Arap atlarının kış aylarındaki menülerine ise günde bir kez keçiboynuzu pekmezi ve kuru kayısı gibi besinler ekleniyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel yaptığı açıklamada, 1865'te kurulan, 1915'te Hara, 1928'de de Sultansuyu Harası adını alan işletmenin 1984'ten bu yana ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

İşletmenin safkan Arap atı yetiştirmede Türkiye'deki önemli merkezlerden olduğunu belirten Yücel, yarışlarda önemli dereceler elde eden, aralarından şampiyonların çıktığı safkan Arap atlarının her birine özenle bakıldığını ifade etti.

Harada yetiştirilen şampiyon kısrakların da geleceğin yıldız adaylarını dünyaya getirdiğini aktaran Yücel, bu nedenle işletmenin ana kadrolarına gözleri gibi baktıklarını dile getirdi. 

Yücel, atların bakımını büyük bir hassasiyete yaptıklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Gündüz atlar dışarıya alınır, tablaların temizliği yapılır. Temizlikten sonra önlerine kaba yemlerini veririz daha sonra özel hazırladığımız yiyecekleri veririz. Atlarımıza kış aylarında yulaf, arpanın yanı sıra çeşitli mineraller ve daha çok enerjiye ihtiyaçları olduğu için keçiboynuzu pekmezi gibi enerji veren yiyecekler veriyoruz. Ahırları için özel bir ısıtma söz konusu değil. Özellikle rüzgârlı havalarda tüm kapıları kapatarak ahırın soğumasını engelliyoruz."

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Kangal yavruları adeta kapışıldı 24-03-2017 tarihinde eklendi
Genç Çiftçi desteklemeleri devam ediyor 24-03-2017 tarihinde eklendi
Yavru kediye büyük ilgi 24-03-2017 tarihinde eklendi
Çan sesinde nota 24-03-2017 tarihinde eklendi
Çocuklar evcil hayvanlarla buluştu 24-03-2017 tarihinde eklendi
Toprağın dostu solucanlar 23-03-2017 tarihinde eklendi
Açan çiçekler engellilerin mutluluğu oldu 23-03-2017 tarihinde eklendi
Muğla'da şap hastalığıyla mücadele 23-03-2017 tarihinde eklendi
Tarımda su tasarrufu toprak kaybını önlüyor 23-03-2017 tarihinde eklendi
''Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı'' 22-03-2017 tarihinde eklendi
Konya Uluslararası Tarım Fuarı açıldı 22-03-2017 tarihinde eklendi
Tüm yurtta Nevruz şenliği 22-03-2017 tarihinde eklendi
Coğrafi işaret potansiyelimiz 2 bin 500 22-03-2017 tarihinde eklendi
Animall Antalya danışma kurulu toplandı 22-03-2017 tarihinde eklendi
Ortaokulda mantardan sosyal sorumluluk projesi 22-03-2017 tarihinde eklendi
İş adamı ile oğlağın sıra dışı dostluğu 21-03-2017 tarihinde eklendi
Elazığ'da güvenilir gıdaya sertifika 21-03-2017 tarihinde eklendi
Şehrin grisinden uzak temiz hava 21-03-2017 tarihinde eklendi
''Bürokratlar olta atıyor'' etkinliği 21-03-2017 tarihinde eklendi
Türk Traktör, yerli TR5 serisini çiftçilerle buluşturuyor 21-03-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Genç Çiftçi Hibe desteklerinde geri sayım başladı
Hayvancılıkta yeni dönem
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015