TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
31-01-2017 tarihinde, 18:12 saatinde eklendi
Uslu toprak, usta ellerde çömleğe dönüşüyor
Uslu toprak, usta ellerde çömleğe dönüşüyor
Geleneksel yöntemlerin güçlüğünden dolayı zamanla ekonomik değerini yitiren çömlekçilik, Elazığ'da teknolojik makineler ile üretim yapılan fabrikada yeniden hayat buldu.

Geleneksel yöntemlerin güçlüğünden dolayı zamanla ekonomik değerini yitiren çömlekçilik, Elazığ'da teknolojik makineler ile üretim yapılan fabrikada yeniden hayat buldu. 

Yöreye has ''Uslu'' toprağının çamur haline getirilmesinden işleme ve fırınlamaya kadar tüm aşamaların makinelerde gerçekleştiği fabrikada üretilen güveç, pişirme, servis ve saklama kapları, kahvaltı tabakları, su testileri ve süs eşyaları Türkiye'nin birçok yerinden talep görüyor. 

Harput Çömlek ve Seramik Fabrikası Koordinatörü Oktay Karahan,  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldıkları hibe desteğiyle kurulan fabrikanın bölgede çömlek üretiminin önünü açacağını söyledi. 

Yaklaşık 3 bin 750 metrekare alan üzerine kurulu fabrikanın, 30 kişiye istihdam olanağı sağladığını belirten Karahan, ham madde olarak, Sivrice ilçesine bağlı Uslu köyü civarında çıkarıldığı için ''Uslu toprağı'' olarak bilinen killi toprağı kullandıklarını aktardı.

"Sofralarımızı tekrar süslemeye başlayacak"

Karahan, sağladığı avantajlardan dolayı yörede asırlar boyunca çanak çömlek yapımında yaygın olarak kullanılan Uslu toprağının, mesleğin unutulmasıyla işlevini yitirdiğini ancak kurulan fabrikayla birlikte bunun yeniden değer kazandığını söyledi. 

Uslu çömleğinin yörede, hatta Türkiye genelinde bilindiğine işaret eden Karahan, şöyle konuştu:

"Ancak geleneksel yöntemlerle yapılmasının getirdiği zorluklar, katma değer üretilememesi, ürünü, üreticisi için ekonomik olmaktan çıkarmıştı. Oysaki pazarda hala rağbet görüp sorulmaktadır. Biz kurduğumuz makine parkuru ve kullandığımız teknolojiyle Uslu toprağını klasik çömlekler dışında daha endüstriyel ürünler, pişirme kapları, servis ve saklama kapları üreterek Türkiye'ye arz etme hedefindeyiz. Yüzyılların kültür mirası olan Uslu toprağını teknolojiyi kullanarak yeniden mutfaklara sokacağız. Uslu toprağında yeniden ateşten güller açacak ve bu güller sofralarımızı tekrar süslemeye başlayacak.'' 

Karahan, kilden yapılan toprak kaplarda pişirilen yemeklerin daha fazla lezzete sahip bulunmasının yanı sıra besindeki asit ve alkaliden etkilenmemesi nedeniyle sağlıklı olduğunu anımsattı.

Milattan önce yapımına başlanan çömleklerin, Anadolu kültüründe hala yerini koruduğunu ve bazıları için nostaljik değerinden dolayı da tercih edildiğini aktaran Karahan, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Teknolojik üretim, ürüne belli bir kalite getirirken aynı zamanda çeşitliliğini de oldukça artırdı. Gerek estetik olarak zenginleşmesi, gerek çeşitliliğin artması sofralarımızda bu tür kapların daha yaygın kullanımının önünü açıyor. Sofralarımızda sadece servis veya pişirme tabağı olarak değil saklama kapları olarak da yerini alıyor. Bugün en sağlıklı olarak cam kaplar biliniyor ancak cam güneş ışığını, ultraviyole ışınlarını geçiriyor. Bizim makinelerde ürettiğimiz peynir kapları, bal kavanozları saklama açısından diğerlerine fark atacak nitelikte. Gıda içerisindeki bakterileri asitleri alıp dışarı atarken dışarıdan içeri girişi engelleyerek ve onu sağlıklı tutarak çok uzun süre muhafazasını sağlıyor, kalitesini koruyor.'' 

"Limon sıkacağı bile yaptık"

Fabrika Müdürü Özcan Aydınoğlu ise geleneksel yöntemlerle üretiminin zorluğundan dolayı ekonomik değerini bulamayan çömlekçiliğin zamanla unutulmaya yüz tuttuğunu vurguladı. 

Çömlekçiliğin teknoloji ile yeniden canlanma imkanı bulduğunu ifade eden Aydınoğlu, şunları kaydetti:

"Teknoloji daha ince detaylı ürünleri yapma imkanı sağlıyor. Topraktan yapılabilecek bir limon sıkacağını bile üretebileceğimizi düşündük ve yaptık, çok da güzel oldu. Çin mallarının sergilendiği raflarda bu tür ince detaylı ürünlerin varlığını bile bile uzak kalmak doğru olmaz diye düşündük. Buna benzer birçok detay düşünüyoruz. İnşallah günlük hayatta kullanabileceğimiz ürünlerin yanı sıra yöresel hediyelik eşya da üreteceğiz." 

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Faruk Çelik'ten denetim açıklaması 25-05-2017 tarihinde eklendi
Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı 25-05-2017 tarihinde eklendi
İspanya ile ortak proje başlatıldı 24-05-2017 tarihinde eklendi
Tarım ve İnsan İstanbul'da 24-05-2017 tarihinde eklendi
Bakan Çelik ekmek ve etle ilgili açıklama yaptı 18-05-2017 tarihinde eklendi
Türkiye'de Gıda Güvenliği Bölge Koordinasyon Merkezi kurulacak 18-05-2017 tarihinde eklendi
KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısı 17-05-2017 tarihinde eklendi
TİM çiftçilerin nabzını tutuyor 17-05-2017 tarihinde eklendi
Tohumculuk sektörü buluştu 17-05-2017 tarihinde eklendi
Bakan Çelik Tarım İletişim Merkezi'nde 16-05-2017 tarihinde eklendi
Çiftçinin ezilmeyeceği bir sisteme gayret ediyoruz 15-05-2017 tarihinde eklendi
Faruk Çelik Meclis'te milletvekillerinin sorularını yanıtladı 11-05-2017 tarihinde eklendi
Bu sezon en çok palamut tükettik 11-05-2017 tarihinde eklendi
Zeytinlik sahaları koruma altında 11-05-2017 tarihinde eklendi
Bakan Çelik Ulusal Peynir Çalıştayı'na katıldı 08-05-2017 tarihinde eklendi
Türkiye - Afrika tarımsal işbirliği gelişiyor 08-05-2017 tarihinde eklendi
Bakan Çelik: Kamu-özel ayırımı yok 04-05-2017 tarihinde eklendi
2022'ye kadar süre var 02-05-2017 tarihinde eklendi
Dünyanın ilk KKKA aşısı 02-05-2017 tarihinde eklendi
Afrika ile Tarımsal İşbirliği Platformu oluşturmayı düşünüyoruz 28-04-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı
İspanya ile ortak proje başlatıldı
Anneye mis kokulu hediye
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015