TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
09-01-2017 tarihinde, 17:13 saatinde eklendi
Vatandaşların yeni gözdesi
Vatandaşların yeni gözdesi
Vatandaşlar, fiyatıyla adeta ''cep yakan'' ıhlamura alternatif olarak sağlığa faydasıyla bilinen ebegümecigillerden hatmi çiçeğine yöneldi.

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte ıhlamur fiyatlarında oluşan artış, vatandaşları alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneltti.

Kışın kronikleşen hastalıklardan kurtulmak için tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel çözümlere de başvuran vatandaşların, aktarlarda satılan hatmi çiçeğine olan talebi yüzde 50 arttı.

Genellikle kuru öksürük ve boğaz yanması şikâyeti olan kişilerin tükettiği hatmi çiçeğinden yapılan "hatmi çayı", soğuk havaların vazgeçilmez sıcak içeceği arasında yer alıyor.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, son günlerde ıhlamurun kilogram fiyatının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşların benzer tıbbi etkiye sahip bitkisel çaylara yöneldiğini söyledi.

Ihlamurun kilogram fiyatının adeta "cep yakar" dereceye çıkmasıyla vatandaşların alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneldiğini belirten Ercan, "Hatmi çiçeğine olan talep son yıllarda artış gösterdi. Özellikle kış aylarında kuru öksürük ve boğaz yanması şikâyetiyle gelen vatandaşlar, ıhlamurun fiyatı yüksek olduğu için onun yerine hatmi çiçeğini tercih ediyor. Hatmi çiçeği ıhlamurun alternatifi haline geldi." diye konuştu.

Hatmi çiçeğinin 50 ile 80 lira arasında uygun bir kilogram fiyatının olduğunu aktaran Ayhan Ercan, bitkinin hastalık öncesinde koruyucu olarak kullanılmaktan ziyade yakalanan hastalıktan kurtulmak için tercih edilen aromatik bir tür olduğuna dikkati çekti.

Hatmi çayının yapılışı

Hatmi çiçeği çayının hazırlanışıyla ilgili bilgiler veren Ercan, "Hatmi çiçeği çayını hazırlamak için kaynatılmış bir fincan suyun içerisine 3-4 adet hatmi çiçeği atılır. Karıştırıldıktan sonra fincanın ağzı kapatılarak, hatmi çiçeğinin bu şekilde 2 ya da 3 dakika demlenmesi beklenir ve çay demini aldıktan sonra içilmeye hazır hale gelir." dedi.

Ayhan Ercan, hatmi çiçeği çayının süt ile de yapılabildiğini, anne babaların çocuklara içermek için genellikle bu yolu tercih ettiğini kaydetti.

Tekirdağ'da aktarlık yapan Hasan Bedel de ıhlamur fiyatlarındaki artıştan dolayı hatmi çiçeğine olan talebin yüzde 50 oranında arttığını ifade etti.

Hatmi çiçeğinin karışık aromatik bitkilerden oluşan kış çayının içerisinde de yer aldığının altını çizen Bedel, "Geçen yıllara oranla hatmi çiçeğine olan talep oldukça fazla. Hatmi çayının en önemli özelliği, kışın geçmeyen kronikleşen öksürüklerde kullanılabiliyor olması. Hatmi çiçeği, ıhlamur, ada çayı gibi ürünlerin yerini aldı diyebiliriz. Kış çayının içinde de kullanılan bir bitki türüdür. Gelen müşterilerimiz hatmi çiçeğini tek başına almanın yanı sıra kış çayı içerisinde de kullanabiliyor." şeklinde konuştu.

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Buzağılarını önce süt sonra çikolatayla besliyor 21-04-2017 tarihinde eklendi
78 proje hibe desteği almaya hak kazandı 21-04-2017 tarihinde eklendi
Kayserili çiftçilere uygulamalı eğitim verildi 21-04-2017 tarihinde eklendi
Fındık üreticilerine ek gelir 21-04-2017 tarihinde eklendi
Çanakkale'de önemli toplantı 21-04-2017 tarihinde eklendi
Kırsal kalkınma destekleri 21-04-2017 tarihinde eklendi
Fındıkta külleme mücadelesi 20-04-2017 tarihinde eklendi
Makineyle koyun kırkım elemanı yetiştirilecek 20-04-2017 tarihinde eklendi
Organik çay tarımı yaygınlaşıyor 20-04-2017 tarihinde eklendi
Çamaşır sepetinden ''civciv'' çıkarıyor 20-04-2017 tarihinde eklendi
Kum midyeleri Karadeniz'den Avrupa'ya gidiyor 19-04-2017 tarihinde eklendi
Jeotermal serada ders 19-04-2017 tarihinde eklendi
İstanbul'da lale devri 19-04-2017 tarihinde eklendi
Fide dikim makinesi üretti 18-04-2017 tarihinde eklendi
Seracılık paneli 18-04-2017 tarihinde eklendi
Çanakkale'de ''Tarımsal Nüfus Gençleşiyor'' 18-04-2017 tarihinde eklendi
Nisan yağmurları üreticiyi güldürdü 18-04-2017 tarihinde eklendi
Kayseri'de kırsal kalkınma 18-04-2017 tarihinde eklendi
Avrupa Ekoturizm Konferansı Karabük'te yapıldı 18-04-2017 tarihinde eklendi
İyi tarım uygulamaları konuşuldu 17-04-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Türkiye'de organik gübre kullanımı yaygınlaşıyor
Kırsal kalkınmaya destek
Bakanlık her bölge için ''gübreleme el kitabı'' hazırladı
Kamu Spotları
Nitrat Kirliliği Kamu Spotu
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015